PIŠE MIRJAN RIMANIĆ

Spomenik Kristovom otkupljenju nad Pazinom

Kalvarija na Pazinom

Kalvarija na Pazinom


Na padinama Starog Pazina s kojih se pruža pogled na Pazin podignuta je Kalvarija s postajama križnoga puta i osmerokutnom kapelom. Nije poznato kada je ova Kalvarija sagrađena, ali spominje se već godine 1780. godine. Kalvarija je prema latinskom calva: lubanja, odnosno Golgota, brežuljak je kraj Jeruzalema na kojemu je prema Evanđelju razapet i umro Isus Krist, a u kršćanskoj simbolici predstavlja simbol patnje, ispaštanja, ali i otkupljenja. Kalvarija predstavlja izraz postkoncilske pobožnosti, nakon Tridentinskog koncila, koja se posebno razvila u razdoblju baroka.

U Istri su Kalvarije u najvećem broju podizane tijekom druge polovice 19. i na samom početku 20. stoljeća, a nalazimo ih u skoro svakom veće mjestu u središnjoj Istri: u Bermu, Boljunu, Gračišću, Kringi, Pazu, Pazinu, Sv. Petru u Šumi, Tinjan i Žminju. Kalvarije, osim one pazinske, prikazuju prizor Isusove smrti na Križu. Uz impozantan prozor raspeća pazinska Kalvarija ima 14 postaja (kapelica) Križnog puta i kapelu koja predstavlja Kristov grob, a podignuta je 1860. godine prema projektu arhitekta Giuseppea Antonija Ciprijanija. Križni put pa tako i ovaj pazinski ima četrnaest postaja: 1. Pilat osuđuje Isusa na smrt, 2. Isus prima na se križ, 3. Isus pada prvi put pod križem, 4. Isus susreće svoju majku, 5. Šimun Cirenac pomaže Isusu nositi križ, 6. Veronika pruža Isusu rubac, 7. Isus pada drugi put pod križem, 8. Isus tješi jeruzalemske žene, 9. Isus pada treći put pod križem, 10. Isusa svlače i napajaju žuči, 11. Isusa pribijaju na križ, 12. Isus umire na križu, 13. Isusa skidaju s križa i polažu Mariji u krilo i 14. Isusa polažu u grob.

Tlocrt kapele je pravilan osmerokut koji u kršćanskoj simbolici označava uskrsnuće, jer je Krist ustao iz groba osmi dan nakon svečanog ulaska u Jeruzalem. Osam je također i broj blaženstva, a mnogi krsni zdenci zbog povezivanja krsne simbolike s uskrsnućem i blaženstvima imaju oblik osmerokuta. Osim neuobičajenog tlocrta ova je kapela zanimljiva i po tomu što nema zvono, a tomu je razlog taj što se na Veliki petak, kada se na Kalvariji moli Križni put, koji će ove godine zbog epidemije izostati, nije održavala misa.

Veliki petak je dan spomena na Isusovu muku i smrt. To je jedini dan u godini kada nema svete mise, ali se vjernici okupljaju na obredima s naglaskom na Isusovu muku i smrt na križu kojom je otkupio svijet. Na Veliki petak crkvena zvona ne zvone, orgulje ne sviraju, oltar je bez križa, svijećnjaka, cvijeća, a vjernici se u crkvi okupljaju u tišini, dolazeći u crkvu kako bi razmišljali o Isusovoj žrtvi. Zbog toga je pazinska Kalvarija, a pogotovo njena kapela, bez uobičajenog crkvenog inventara toliko posebna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini