PIŠE Borka PETROVIĆ

Šparuge i pume

(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Biste li tako opušteno brali samoniklo bilje da kod nas žive tigrovi? Pitanje je to koje je nedavno postavljeno u popularnoj grupi "Samoniklo jestivo bilje" na još popularnijoj društvenoj mreži. Uz odgovore tipa "onda bi brže trčali" ili "pa šta, i oni su dio prirode" do onih "žive i medvjedi i veprovi pa opet idemo", pažnju je svakako privukao odgovor jedne Puljanke koja je kazala da u branju šparuga nije nabasala na tigra, ali jest na - pumu!

Početno čuđenje potkrijepila je isječkom iz Glasa Istre datiranim sa 7. travnja 2000. Te je godine gospođa s djecom šetala park-šumom Soline u Pješčanoj Uvali, brala šparuge i usred makije pronašla veliku uginulu životinju iz roda mačaka. Iako su djeca, Ana i Anton, vikali da su pronašli lava, veterinar Stjepan Kočar je utvrdio da se zapravo radi o pravoj pravcatoj pumi. Kako je dospjela do naših krajeva, je li bila nečiji egzotični ljubimac pa je pobjegla ili ju je ovdje netko ostavio već uginulu, nikada se nije saznalo. Vjerojatno niti neće.

No, komentar druge gospođe koja tvrdi da je pume na ovom području vidjela i nakon toga, ostavlja prostora mašti. Stoga, u šetnji šumom i branju šparuga čuvajte se zmija, divljih svinja, čagljeva, ali i - puma! Nikad ne znate što iza grma vreba.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater