PIŠE ORIANA ŠPANIĆ

Smokvenjak

(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Volim uzimati ferije u smokvenjaku. More predivno za kupanje, gužve sve manje. Smokvenjak, mjesec kojim započinje jesen, berba grožđa. Brente na tilima težaka, škare za brajde u rukami, i velika maštela na Fergusonu u ku se hitalo pobereno grojze.

Škare, koje su istarsken težaku služile i za rezanje tvrdih noktiju na nožnim prstima. Provin i ako ni dosta slatko, malo medežije unutra (u prijevodu, šećera). Fešta mladega vina poli moje none u Savičenti. I vajk na banku bukaleta. Pij Tone.

Rakija ka se kuhala od mošta. U Šijani nismo imali svoj kotao, nego bi ga posuđivali od barbe. Kotao od rama (bakra), limena bačva vode, i destilerija može krenuti u pogon. Grappa i to od najmanje 45 gradi. Ona ča je imala više bi se mišala sa žuntom. Provin kega se je čuvalo kako oči u glavi jer ga je bilo teško najti za kupiti.

Rudi iz agrarije na Punti nan je jenega puštija sotto banka.

Objesiti granu s grožđem na dovratnik kao znak da susjedi mogu doći probati mlado vino i naravno dati svoje mišljenje.

Malvazija, borgonja, muškat, kasnije kardinal. Fragola kao poslastica. Ne volim je. Smokvenjak i odijevanje alla cipolla (slojevito). Rosna jutra i vlažne večeri.

Crveno nebo predvečerja u valovima prekriveno sitnim, tamnim točkicama. Ptice odlaze u tople krajeve a cvrčci su, kao što bi rekao Branko Sušac iz kazališta Dr. Inat, utihnuli.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini