PIŠE ZVJEZDAN STRAHINJA

Škola ipak nije potonula


Osnovna škola Vidikovac, nekad "43. istarske divizije", slavi ovih listopadnih dana 50-godišnjicu postojanja. Zašto u listopadu, kada bi logično bilo u rujnu - tada djeca kreću u školu i ima li boljeg razdoblja za početak rada novosagrađene škole? Eto, na internetskoj stranici škole nalazimo podatak o osnivanju 15. studenog 1969., a zgrada da je (valjda) završena 15. rujna te godine.

U arhivi naših uvezanih izdanja iz 1969. malo je riječi o osnutku i useljenju u novu školu. Vjerojatni je razlog i to što je Glas Istre u listopadu te godine izlazio kao tjednik, u studenom kao dnevnik pa je u prijelaznom razdoblju bilo i duže pauze u tiskanju. A čitatelje su te jeseni zanimale i važnije teme: drugo slijetanje ljudske posade na Mjesec, epidemija gripe zbog koje su opustjele škole i radna mjesta... I upravo u kontekstu gripe nalazimo kratku vijest iz prosinca u kojoj ravnatelj Tihomir Skoko kaže da grijanje u novoj školi odlično funkcionira te da imaju vrlo mali broj oboljelih učenika.

Ako nam je i nejasan datum slavlja OŠ "43. istarske divizije", znamo da je ona zapravo baštinik 7. osnovne škole koja je djelovala u "žutoj školi" do izgradnje nove na obronku Vidikovca. Nova zgrada, građena samodoprinosom, trebala je biti završena 1. rujna 1969., ali novine su u kolovozu izvijestile da radovi malo kasne i da će se primopredaja "odgoditi za koji dan". Škola je građena za 450 učenika u jednoj smjeni, a naravno da ih je kroz povijest bilo i više pa se nastava dugo odvijala u dvije. Danas, dograđenu, i od 1992. s novim imenom, školu ujutro pohađa oko 670 učenika.

Što su generacije učenika 60-ih, 70-ih i 80-ih znale o samodoprinosu, kapacitetima i o kašnjenju radova? Malo, ali su dobro upamtili riječi starijih da njihova moderna škola postepeno tone u vlažno zemljište. O tome se dugo pričalo po Puli pa su i đaci, između partija klikera, lovica i lastika, znali mjerkati spoj tla i zida, vjerujući da će uranjanje škole i očima vidjeti. Nit su ga vidjeli nit je škola potonula. Štoviše, ponosno slavi svojih prvih pola stoljeća!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater