PIŠE Vanesa BEGIĆ

Šjor Šikić, De Becco i dren

(Ilustracija/Snimio Milivoj Mijošek)

(Ilustracija/Snimio Milivoj Mijošek)


Pulski nazivi, odnosno nazivi pulskih ulica, trgova, uspona, prolaza i prilaza, odakle oni potječu, posebice kada je riječ o toponimima, uvijek otvaraju nove priče. O mnogim se nazivima ne zna toliko, neke podatke nalazimo u raznim knjigama s isto tako različitim objašnjenima. I dok se uglavnom najčešće spominju nazivi iz središta grada, oni s periferije su pomalo zapostavljeni.

Podsjetimo da Šikići, kako je prilikom jednog predavanja bio naglasio arhitekt Attilio Krizmanić, je toponim koji se pojavio krajem 16. stoljeća, a tada Šime i Mate Šikić sa svojim obiteljima osnivaju kod Turtijana svoje domove, svojevrsnu štanciju što će se potom pretvoriti i u samo mjesto Šikići. Dakle, Šikići su zaslužni, odgovorni za Šikiće, mogli bismo zaključiti. "Šjor" Šikić za Šikiće.

Prigradsko naselje Valdebek (Valdebecco) dobilo je pak ime po obitelji De Becco, a pošto je to bila uvala, vala, od tuda Valdebecco - Valdebek.

Jednom se prilikom spomenula i ulica kod Valdebeka, Monte Karoca, i da naziv dolazi od Casa Rotta - odnosno Ca'Rotta, od čega je došlo Karoca, a ne od kočije.

Dakle, ne treba odmah "na prvu" analizirati imena lokacija, jer nerijetko su i prve asocijacije pogrešne, često je došlo do iskrivljavanja određenih naziva, njihovog krivog zapisivanja ili pak krivih asocijacija.

Drenovica je pak, pretpostavlja se, dobila ime po drenu, dakle biti "zdrav kao dren". Ali postoje i druga objašnjenja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater