PIŠE VANESA BEGIĆ

Sasvim posebni učitelji

Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Uz Međunarodni dan učitelja mnogi su se sjetili te iznimno važne figure u životu svakog djeteta i svake mlade osobe. A ovo je (post)koronsko, koronsko ili kakvogod vrijeme nikada teže za njih.

Iako u toj profesiji svaka era donosi svoje poteškoće. Od nekadašnjih područnih škola, pješačenja, službovanja po dekretu, radu u razredima s iznimno velikim brojem djece, kada su asistenti u nastavi i prilagođeni programi bili još znanstvena fantastika; potom, posebice na području Pule, godine i godine rada i u tri smjene, pa sve do teških uvjeta tijekom Domovinskog rata, kada su pulske škole prihvatile brojnu djecu iz ratom zahvaćenih krajeva. Uvijek su bila neka teška i izazovna vremena. A tako i sada. Korona, maske, da, ne, distanca, uvijek nešto.

Teško je izdvojiti neku figuru učitelja kroz godine i povijest Pule, sve to može biti samo subjektivna procjena, i naravno da svi ne dijele ista mišljenja - nekima su pojedini učitelji super, drugima nisu. Mnogo je učitelja samozatajno radilo, daleko od svjetla javnosti, posebice u doba kada nije bilo tih (ne)sretnih društvenih mreža gdje svatko može o svakome reći svašta.

Od nekadašnjih gimnazijskih legendi, koje spominju stariji Puljani - Bonefačić, Regvart, Krašovec, pa sve do Anke Acinger ili pak recentnije Zlate Knez ili Dejana Pavlinovića, pokojnih profesorica iz Glazbene škole Marice Visković, Stanke Ivančir, Regine Nožica, Čedne Osip, velikog angažmana Claudije Millotti za izgradnju nove zgrade Talijanske srednje škole u ne lakim vremenima, iznimno kreativne učiteljice Melite iz Osnovne škole Veruda, koja je puno prije svih tih reformi provodila iznimno kreativne programe, nadahnutosti učiteljice Goranke iz OŠ Vidikovac, knjižničarke Dragice s Monte Zara, profesora hrvatskog Vladimira iz OŠ Šijana, uvijek nadahnutih profesorica njemačkog iz Lipe Vesne Pavletić i Marine Bojanić, niza učitelja, profesora, ravnatelja, ali i tajnica, teta čistačica ili barba domara koji su obilježili jednu epohu. Prilika je to da se prisjetimo svih njih. Posebnih figura, kao u romanima Mate Lovraka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini