PIŠE Borka PETROVIĆ

Samo neka dođu

(Borka PETROVIĆ)

(Borka PETROVIĆ)


Šokovima nikad kraja. Nakon polupraznih pulskih plaža, jučer sam prijepodne ostala frapirana praznom Ulicom Sergijevaca. Nema gurkanja, probijanja kroz gužvu, dreke koju ne razumijete, mirisa kreme za sunčanje koja dopire do nosnica... Jednom riječju - nema turista!

Svi ljudi koji su tog dana bili u gradu nagurali su se oko gradske tržnice gdje se mogla čuti i pokoja slovenska riječ, no prodavači nam odaju da oni nisu pravi turisti. "Ma to su vam Slovenci koji ovdje imaju vikendice. Koji turisti… Gotovo pa su naši", mučni su prodavači jer naši baš i ne kupuju.

Čim se uzmakne od Portarate dalje - prava pustoš. Prvomajska i Kandlerova kao da se polako tek bude iz sna. Još uvijek nisu ni svi dućani otvoreni. "Za koga da radim? Svaki dan dođem, otvorim radnju, a onda u dućan nitko niti ne uđe, satima buljim u prazno. Pa zatvorim i dođem sutra, nadajući se da turisti ipak stižu", priča nam jedan od vlasnika poslovnog prostora koji je vezan upravo za ljetnu sezonu. I on se nada da će sezona ipak krenuti od idućeg tjedna, kada bi u Pulu napokon trebali stići prvi njemački turisti s kojim eurom u džepu.

Živi bili pa vidjeli. Nadajmo se da će se hoteli i kampovi, koji su sada poluprazni, napokon napuniti, a pulske ulice u srpnju i kolovozu ponovno biti žive kao nekada. Mi, dobri domaćini, obećavamo da nećemo kukati ni radi nedostatka parkinga, ni radi smeća koje ostavljaju, niti zbog gužvi u prometu. Nećemo im zamjeriti čak ni ako koju koronu sa sobom donesu. Samo neka dođu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum