PIŠE MIRJANA VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Sam u šumi

Ilustracija (Pixabay.com)

Ilustracija (Pixabay.com)


Psiholozi i psihijatri kažu da nije dobro stalno boraviti u kući. Kao sad, u vrijeme korona pošasti. Svjež zrak godi mentalnoj aktivnosti, smanjuje se osjećaj tjeskobe, koja može pritiskati u zatvorenom prostoru.

Njemački psihijatar Manfred Spitzer izjavio je da karantena, kao ultimativni oblik zabrane kretanja, može dovesti do psihičkih poremećaja i u sasvim zdravih ljudi. Postoje dugoročna istraživanja koja pokazuju da je nakon karantene veća učestalost anksioznosti, poremećaja sna ili PTSP-a. Stalan boravak u kući, a ljudi se zatvaraju zbog straha iako nisu ni u karanteni ni u samoizolaciji, nije dobro za imunološki sustav, kaže doktor. U Hrvatskoj je kretanje ograničeno, za odlazak iz mjesta prebivališta potreban je ausvajs.

Dobro je izaći na zrak. Okupljanje u grupama, dvojkama i trojkama strogo je zabranjeno. Neki dan policija je rastjerala dvije žene u Splitu koje su krenule prema Bačvicama, a muškarca koji je stao u njihovu obranu sapela i držala na tlu u klinču. To ne može.

Po mogućnosti, poželjno je uputiti se u neku šumu. Kao vuk samotnjak. Kaiserwald, na primjer. Ili neki drugi, manje lijep šumarak. Usput ubrati šparuge. Duboko udahnuti. Ponijeti opremu za jogging. Kloniti se čagljeva. To su divlje životinje i svaki kontakt s njima nije poželjan. Ljude pogotovo izbjegavati. Njih zaobilaziti u širokom luku. Poželjno je biti sam. Sam u šumi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater