PIŠE ZVJEZDAN STRAHINJA

Sadite stabla, pod stablima je spas

(Danilo MEMEDOVIĆ)

(Danilo MEMEDOVIĆ)


Nedavno je kolega u Glasu Istre uspoređivao život u Puli i u Rijeci i pobjedu dodijelio - Puli. Za jedan bod! Pula je, može se reći, prevagu odnijela s parkovima, pri čemu je kolega ustvrdio da je to najčišća pobjeda od svih kriterija: "Pula ima na desetke parkova koji su jedan ljepši od drugoga. Rijeka je parkovima jedan od valjda najsiromašnijih gradova u svijetu".

Teške riječi, jer i Rijeka ima parkova, i to velikih, poput Mlake, mada je istina da nisu uređeni kao naši. Pritom i treba voditi računa da mnogi pulski i nisu zamišljeni kao zelene oaze, nego su nastali slučajno, kao rupe u urbanom tkivu grada nakon savezničkih bombardiranja.

Da, Pula ima i najljepši drvored na Giardinima, svom korzu, dok je riječki Korzo gol, sav u pločniku. No, nepravedno bi bilo ne spomenuti zelene riječke kvartove, do kojih Puležani u pravilu ne dođu jer se zadrže na Rivi, Delti, Korzu ili u trgovačkim centrima. A treba prohodati i riječkim Bulevardom i šetalištima na Trsatu, Vežicom, Podmurvicama, donjim Zametom i tako dalje pa onda dati sud. Nepravedno je ne spomenuti silne riječke drvorede, koji pješacima, vozačima i stanarima osiguravaju i hlad i spokoj zelenila.

U Puli se možemo pohvaliti drvoredom na Bulevaru, u 43. istarskoj diviziji, oko Punte i Rive, na tržnici i… I gdje još imamo stabla koja će nas na dužim rutama štititi od sunca? Grade se na periferiji Pule nove stambene četvrti, zgrade niču, ali - ne i stabla. A još nismo pošteno zazelenili ni neke kvartove izgrađene prije više desetljeća.

Pobjedu je Pula odnijela i u kategoriji "Walkability", odnosno dostupnosti lokacija pješacima. Pula je manja i ima logike, ali upravo zbog drvoreda ljeti je i lakše prohodati dobar dio Rijeke, u kojoj čak ima i više uzbrdica nego nizbrdica, nego Pulu. Zato, sadite, ljudi, stabla, pod stablima je spas. Omogućite nam ljeti prirodnog hlada i friškije arije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of