PIŠE LARA BAGAR

Robna kuća budućnosti

Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)

Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)


Situacije je sljedeća. To je to. Savršene. "The one" odabrane. One u kojoj će se Pepeljuga pretvoriti u princezu, a žabac u princa. Samo malo stišće. Možda onda drugi put… Situacija može biti i ovakva. Scena je ista u velikom blještavom šoping centru. Cipele se kupuju i nose se postolaru na drugoj strani velikog kata. Kod njega nema neona, mirisnog oblaka koji stvara ugodu kupovanja i hitova s top liste. Kod njega miriše ljepilo, a tipizirani zidovi kod njega pričaju priču. Taj je kutak, za razliku od ostalih, iako prostorno manji, nešto teži, za 21 gram. Kažu da je to težina duše. Tako malo, a tako puno.

Težina je to postolara Milovića, posljednjeg i jedinog preostalog u staroj robnoj kući Istra koji je prije neki dan izašao jer se ne uklapa u vizuru novog luksuznog trgovačkog centra. Istog dana javili su mu se iz trgovačkog centra na Stoji. Zainteresirani su za njegovu djelatnost. Korak je to u održivost, u budućnost. Stari zanati u novim centrima. Tako izgledaju "robne kuće budućnosti" u osviještenom Berlinu i Švedskoj. Naime, u Berlinu su u okviru centara, poput renomiranih i luksuznih Galerije Kaufhof i Karstadt, otvorene i radionice za popravak oštećene i preradu nošene odjeće, čime se želi odvratiti građane od sumanutog bacanja viška u kontejnere za smeće.

Još zanimljiviji je švedski ReTuna Återbruksgalleria, trgovački centar koji je namijenjen isključivo prodaji ponovno korištenih, organski ili održivo proizvedenih proizvoda. Otvoren je 2015. godine u gradu Eskilstuna blizu Stockholma i nastoji biti još jedan zeleni uzor u Švedskoj, zemlji nadaleko poznatoj po svojoj predanosti recikliranju i zaštiti okoliša. Ovdje se prodaju second hand odjeća, namještaj i elektronički uređaji, a smješten je uz lokalni centar za reciklažu, gdje lokalno stanovništvo, kao i tvrtke koje su ih proizvele poput Ikee i drugih proizvođača, mogu ostaviti svoje neželjene i iskorištene predmete kojima će se udahnuti novi život, nova namjena i dom tako što će se najprije popraviti ili prepraviti.

Međutim, ovdje se od iskorištenih predmeta izrađuju i razni uporabni predmeti za kućanstvo, čime ovaj neobični trgovački centar ima i vrlo važnu ulogu u stvaranju novih radnih mjesta za lokalne obrtnike, ali i imigrante. Trgovački centar ReTuna pokazao se kao izvrstan primjer promjene načina razmišljanja kupaca u smjeru održivosti i zaštite klime, a sada ima dodatnu ulogu u nastojanjima Ikee da do kraja 2030. godine ostvari klimatski pozitivnu transformaciju poslovanja te svakom proizvodu iz svog asortimana omogući prenamjenu, popravak, ponovno korištenje, preprodaju ili reciklažu. To je samo jedan od putova održive industrije u čemu leži budućnost. Možda je trgovački centar na Stoji prepoznao nove trendove te postolarom u veliko šoping zdanje unese neku novu klimu - pozitivnu, održivu, tešku svega 21 gram koja ima itekakvu težinu - za grad.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini