PIŠE Lara BAGAR

Rasprodaja iluzije

(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


Kao i svakoga dana u jutarnjim je satima u gradu živo. Okolo tržnice šušur koji stvara privremenu iluziju živog grada. Na štandovima neodoljive jagode i šparuge. Malo dalje opet štandovi, oni političkih stranaka. Zadnji tjedan pred lokalne izbore. Ponuda - bolja budućnost. Kupi, nikada bolje, još malo pa nestalo. Jagoda ili političkih obećanja? Rasprodaja iluzije.

Nitko više ne pada na rasprodaje. Mladi kupuju online. Oni u srednjim godinama opterećeni su preživljavanjem i svakodnevicom tako da nemaju vremena za rasprodaju. Stariji imaju vremena, vole papir, gledaju televiziju i zaokružuju rasprodaje. Oni su prvi u redu kada se nešto dijeli ili je rasprodaja u pitanju. Stalo im je. Mirovine su toliko male, stvaraju nemir pa te rasprodaja umiri, bar na trenutak. Opet iluzija. Kupuju provjerene okuse, strah ih je novoga jer nikada ne znaš kako će biti sa zdravljem. I tako desetljećima.

A na tržnici se nude neke nove sorte. Dobro, znamo da je ekološko nemoguće u potpunosti. Ništa ne uspijeva ako malo ne poprskaš. Lokalne sorte treba održati, ali ni njihovo sjeme više nije toliko čisto pa ni proizvod nema toliko vitamina. A neki novi okus? Egzotika ili stara sorta? Ne znaš dok ne probaš… je li prava ili opet iluzija prave.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater