PIŠE BORKA PETROVIĆ

Purgica želi živjeti


Grad nisu (samo) zgrade, njegove ulice i kružni tokovi. Grad čine ljudi. Ali, grad čine i oni drugi, za neke posve nevidljivi stanovnici. Njegovi psi, mačke, golubovi… Ovo je priča o jednoj mački. Mački koja želi živjeti.

Purgica, kako je dobila ime, jedna je od mačaka koje su živjele kod zaraznog odjela pulske bolnice. Ima osam mjeseci i svega 1.285 grama, ali odlučila je živjeti, a nekoliko Puljanki u tome joj želi pomoći. No, duga je borba pred njima i trebat će im pomoć drugih ljudi.

Purgici je, naime, dijagnosticiran neurološki FIP (zarazni peritonitis) i od 8. svibnja počela je s jako skupom terapijom koja će trajati sljedeća 84 dana. Njezino malo tjelešce će svakodnevno morati primati bolne injekcije, ali jedine koje ju mogu spasiti. Uz to mora jesti posebnu hranu i primati dodatke za apetit, za zaštitu jetra i želuca.

Volonterke nam vele da je od samog početka ona sve to hrabro prihvatila i nakon samo dvije terapije počela se sama prati, što nije činila dugih mjesec dana i time dokazala da ovaj pothvat ima smisla. Radi specifične bolesti, maci je trebalo napraviti biokemijsku analizu krvi i CT glave, a samo dosadašnji troškovi testova, infuzija antibiotika koštali su više od 4.000 kuna, što su njezine zaštitnice već platile, ali sada im je potrebna pomoć za sve ostalo neophodno za sljedeća tri mjeseca dok traje terapija. Samo lijek košta oko 15 tisuća kuna, a tu su i troškovi dodataka za imunitet i zaštitu, vitamini, hrana te kontrole krvi tijekom liječenja.

Zasad je prikupljeno oko 7.000 kuna, što je trećina potrebnog. Tko može i želi pomoći nježnoj ali hrabroj Purgici, može se javiti na Facebook profile Mire Banković i Irene Medak, djevojaka koje ne mogu okrenuti glavu kada je spašavanje pasa i mačaka u pitanju. Život nema cijenu, pa i kada je u pitanju "samo" mačka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini