PIŠE Zvjezdan STRAHINJA

Punk je mrtav - živio punk!


Zašto pulski Problemi, koji su prema Saletu Verudi najbolji punk bend iz prvog jugoslavenskog vala, jedini nisu u ono vrijeme uspjeli objaviti album? Zato jer je Pula, da se ne lažemo, periferija. Slijepo crijevo, rekao je Sale.

A gdje bi bio pulski punk sve ove godine da je Problemima to pošlo za rukom, kao što je to bilo moguće u Zagrebu, Rijeci, Ljubljani, Novom Sadu…? Da li bi naredna dva, tri desetljeća ova naša periferija imala autentičnu i jaku underground scenu? Ili bi i pulski bendovi ličili na U2, pa i nastojali slijediti metamorfoze kroz koje su prolazili Prljavo kazalište i Pekinška patka?

"Punk (ni)je u Puli" naziv je programa u Klubu & knjižari Giardini 2 gdje je Sale Veruda govorio o glazbenim utjecajima, o punk počecima, o razlikama na glazbenoj sceni onda i sada, o mladenačkom buntu, dosta o Saši 21, a manje o KUD Idijotima. Čuli smo od njega i da punk nije samo muzika, punk je prvenstveno stav - bunt.

Što je s punkom danas? Gdje je nestao bunt? Netko je u publici komentirao da se danas mladi nemaju protiv koga buniti. Ma kako ne, makar i protiv očeva, koji su odrasli na punku. Punk je mrtav - živio punk! No javni bunt danas ne bi bio politički korektan, a provokacija može biti krivično gonjiva. Da je ono neko staro doba, ni pankerska večer u knjižari i klubu na Giardinima ne bi prošla mirno, kurtoazno. Netko bi se već sjetio izvesti kakvu demonstraciju, provokaciju, psinu. Možda bi s police ukrao knjigu dr. Frica, ako ima koji primjerak u klubu, i pred svima je ponudio Saletu da je potpiše. Bez nekog posebnog razloga, čisto da se malo uzburka ustajala periferijska bara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of