PIŠE DUŠKA PALIBRK

Pulski drvoredi pred smjenom generacija

(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


U strahu pred betonizacijom i nestajanjem zelenila iz grad(ov)a, Puljani su postali jako osjetljivi na svoje lijepe stare drvorede i gradske šumice. S pravom. Mnogi još naslijeđeni iz austrougarskog doba, to su sada moćna stabla, s krošnjama nebu pod oblake, većina u svojoj punoj ljepoti.

Međutim, stoljetnih su godova i mnogi već nagriženi starošću i raznim biljnim boleštinama. Sve češće po neki od tih prekrasnih divova mora pod nož, jer mu nema spasa, i po gradu se samo množe golemi panjevi u zemlji i prazni kameni okviri uz ceste.

Dok fale tu i tamo, još se to da zabašuriti, ali na mjestima gdje su gusto sađeni, kao ladonje na Giardinima, a gdje su procjene stručnjaka također porazne, teško je i zamisliti kako će to završiti.

Kako je većina pulskih stabala i šumica negdje sličnog godišta i kako svemu živom kad-tad dođe kraj, ne bismo trebali skrštenih ruku čekati njihov masovni pomor.

Smjena generacija je neminovna i postupnom sječom najugroženijih uz istovremenu sadnju mladih stabala donekle bismo ublažili te gubitke. Samo treba početi na vrijeme. Još jučer.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom