PIŠE Vanesa BEGIĆ

Pulske škole

Osnovna škola Veli Vrh

Osnovna škola Veli Vrh


I dok za škole, odnosno učenike i učitelje, ali i za njihove obitelji, vladaju neizvjesni trenuci - kako će biti dalje, što će biti s koronom, hoće li nastava i dalje biti uživo ili online, vrijeme je da pogledamo malo u povijest pulskog školstva.

Zadnja zgrada osnovne škole koja je sagrađena u Puli je ona škole Veli Vrh, budući da je prethodna zgrada nažalost izgorjela u požaru 2008. godine. A ona zgrada koja je izgorjela u požaru, bila je zadnja novosagrađena osnovna škola u Puli. Ostale škole uvjetno rečeno "novijeg" datuma, a koje imaju već četiri i više desetljeća, su Veruda, Vidikovac i "Giuseppina Martinuzzi". Od zgrada srednjih škola, najmlađa je Talijanska srednja škola "Dante Alighieri", inaugurirana 2001. godine uz predsjednike dviju država. Ostale zgrade imaju povijest dugačku nekoliko desetljeća, a neke su napunile i stoljeće.

U knjizi "Kinematografske djelatnosti i pulska svakodnevica 1919.-1943.", autori Sanela Pliško i David Orlović navode da 20-ih i 30-ih godina prošloga stoljeća imamo četiri petogodišnje osnovne škole koje su uključivale odvojene muške i ženske razrede. Bile su to škole "Dante Alighieri" odnosno današnja OŠ Centar, "Giuseppe Giusti", na brdu sv. Martina, gdje je danas OŠ Tone Peruška, "Francesco Petrarca" u Šijani, danas sljedbenik je OŠ Šijana, kao i škola "Alessandro Manzoni" u kvartu sv. Polikarpa, koja je uništena u Drugom svjetskom ratu.

Vidljivo je da su neke zgrade, odnosno lokacije o(p)stale kroz stoljeća. U posljednje se vrijeme toliko govori o potrebi izgradnje vrtića u kvartu sv. Polikarpa. Nekada je i taj kvart imao školu!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini