PIŠE VANESA BEGIĆ

Pulske grupe

(Manuel ANGELINI)

(Manuel ANGELINI)


Grupe koje se bave Pulom na najpoznatijoj društvenoj mreži, odnosno koje su usredotočene na razne epohe tritisućljetnog grada, imale su kao prvi i jedini cilj predstavljanje lica i naličja grada koja više ne postoje, koja su izmijenjena, prisjetiti se pojedinaca ili skupina, vratiti malo patine prošlosti, odnosno duh i dah nekih vremena što bijahu.

Premda su uglavnom sve lijepo zamišljene i što je gotovo svaka od njih imala administratora/moderatora koji je predstavio zavidnu količinu fotografija, razglednica i drugog materijala iz nekih davnih epoha, te prije svega i veliko znanje, uz zanimljive podatke, činjenice i aspekte života tritisućljetnog grada - ne ide uvijek sve tako glatko.

Brzo su se pojavili razni problemi. U nekim su se grupama s neprimjerenim komentarima počeli javljati ekstremisti svih vrsta, potom se počelo previše i neprimjereno politizirati, a neki su objavljivali fotografije s obiteljskih rođendana, razna nebitna okupljanja, lamentiranja o ovome i onome, tako da se bit grupe donekle izgubila.

A sve je bilo lijepo zamišljeno, da se servira malo povijesti, kulture, podataka o kulturno-umjetničkoj baštini grada, što je korisno za sve generacije, jer nije striktno udžbenički, zanimljivo je i nepretenciozno, ležerno. Naravno, sve servirane podatke ne treba uzeti uvijek zdravo za gotovo i naravno da neće uvijek biti prisutna enciklopedijska točnost, da će biti i mimoilaženja u mišljenjima, da će ponekad trebati uskladiti podatke, ispraviti, no neka to nekima bude barem prvi pristup, prvi korak k povijesti i upoznavanju grada.

Neke činjenice i događaji iz ne tako davne prošlosti nerijetko izazovu čitavu seriju reakcija, odgovora - mahom različitih. Naprimjer, ne tako davno ispod fotografije Robne kuće "Pula" stajale su tri moguće godine njezina otvaranja i svi koji su komentirali kleli su se da je sto posto otvorena - baš tada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum