PIŠE BORKA PETROVIĆ

Pulapromet i Monte Giro traže volontere

Ilustracija (Pixabay.com)

Ilustracija (Pixabay.com)


Pulapromet traži volontere. Djeca starija od 16 godina će, umjesto kontrolora, na dnevnim linijama, kontrolirati karte putnika. Po završetku vožnje počistit će autobus.

Pritom će kontrolirati kako za vrijeme vožnja netko od putnika ne bi dignuo noge na sjedalo preko puta, ukoliko volontiraju u novim autobusima, dok će oni, koji će raditi na starijim busevima, paziti da se putnici ne naginju previše kroz prozor.

Za nagradu se mogu voziti besplatno gradskim linijama, gore-dolje koliko god žele. U vrijeme volontiranja, naravno. Ukoliko svoj volonterski posao budu radili dobro, najbolji od njih bit će nagrađeni gratis vožnjama iduće sezone.

Volontere traži još jedno gradsko društvo - Monte Giro. Radni zadaci djece, ovoga puta starije od 15 godina, jesu čišćenje grobnih polja od korova te mijenjanje vode u vazama, a sve kako se u njima ne bi zalegle veće količine ličinka komaraca. Za nagradu će nekoliko sati tjedno boraviti na svježem zraku, a po slobodnoj volji mogu ovdje boraviti i noću, kako bi se riješili aklufobije iliti straha do mraka.

E sad, ove vijesti nisu istinite, ali su točno na tragu onoga što traži Kino Valli. Ustanova Pula film festival, dakle, poziva starije od 16 godina da se priključe volonterskom timu kina i okušaju u, kako navode "novim organizacijskim poslovima". Volontiranje podrazumijeva rad od nekoliko sati tjedno, a uključuje - citiram: "provjeravanje ulaznica, informiranje o programu i brigu o urednosti Kina Valli".

Dakle, djeca će stajati na ulazu, provjeriti karte, onda odgledati film i nakon toga počistiti dvoranu. Nema što, jednim udarcem riješena je potreba za nekoliko radnih mjesta - ne treba kinu radnik u biljetarnici, ali ni čistačica. Do potonjih je jako teško doći, a nisu ni jeftini.

E sad, možemo se praviti da je djeci veća fora čistiti kino dvoranu i provjeravati kino karte od onih autobusnih, ali na kraju dođemo na isto.

Film koji mogu pogledati tu je zapravo samo "bonus", da popuni sat i pol vremena praznog hoda između volontiranja u poduzeću koje ima 16 zaposlenih i prosječnu plaću od 5.800 kuna, a financira se iz lokalnog, županijskog i državnog proračuna.

Volonterstvo, prema zakonima RH, podrazumijeva "dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit". Kolika je opća dobrobit u čišćenju kina, procijenite sami.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom