PIŠE VANESA BEGIĆ

Pula i balet

Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Pula ima drevnu glazbenu tradiciju, svi njezini najvažniji čimbenici u svijetu glazbe proslavili su respektabilne obljetnice djelovanja, od Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova, OKUD-a "Istre" do KUD-ova "Matko Brajša Rašan" i "Lino Mariani". Svi su oni uvelike obogatili pulski glazbeni život kroz godine na razne načine.

Plesna tradicija u Puli nije toliko duga, premda djeluje nekoliko respektabilnih plesnih studija, a i brojne plesne škole koje pohađaju polaznici raznih generacija, profesija i svjetonazora. Sada sve to, zbog dobro poznate situacije s koronavirusom, pauzira, čekajući bolje dane.

No, osim što Puljani, posebice Puljanke od ranog djetinjstva pohađaju razne plesne studije, kasnije i u većem broju plesne škole, rado gledaju i plesne predstave, koje, premda nisu česte u Puli, redovno su dobro posjećene i uvijek za njih vlada velik interes.

Nažalost, suvremena baletna predstava koja je jučer trebala gostovati u Istarskom narodnom kazalištu - "Plamteća voda" riječkog HNK-a ponovno je odgođena jer je jedna plesačica pozitivna na koronu pa je čitav ansambl morao u samoizolaciju. Premda je bio u prodaji znatno manji broj ulaznica, opet radi epidemioloških mjera, a ova je baletna predstava već više puta odgađana, i dalje je vladao velik interes, što pokazuje da su Puljani željni plesnih izvedbi.

Sjetimo se samo Arene, prekrasnih izvedbi "Labuđeg jezera", "Giselle", "Grka Zorbe" i drugih baleta, pred prepunim auditorijem, gdje je, osim turista iz cijeloga svijeta, bilo i puno Puljana. Iz današnje perspektive, kao da se to događalo u nekom drugom životu. Hoćemo li uskoro ponovno gledati takve prizore?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom