PIŠE VANESA BEGIĆ

Previše bivših

(Zvjezdan STRAHINJA)

(Zvjezdan STRAHINJA)


Pulske ulice i razni lokaliteti, kao i pojedine ustanove, mijenjali su imena kroz povijest, različite epohe i vladavine, a neka imena, i kada su bila službena, nisu se koristila, dok su druga imena, i godinama nakon što su maknuta iz uporabe, i dalje aktualna.

Ulica Sergijevaca je tako i dalje Prvomajska, Radićeva je i dalje u svakodnevnom govoru Omladinska, a Giardini su oduvijek u spominjanju bili Giardini ili Korzo. Za Mornarički park nerijetko će stariji žitelji Pule reći Botanički park. Kada smo kod Mornaričkog ili Botaničkog parka, povijesni izvori vele da se taj park nikada službeno nije zvao Botanički park, a oni koji se bave proučavanjem naziva i stradarija ističu da je Mornarički park u biti naziv obližnjeg trga, koji smještajno-prostorno obuhvaća i sam park.

Riva je uvijek riva, kakogod se zvala, a Lungomare nikada nije "zaživjelo" kao "Šetalište Mašere i Spasića". Za ulice koje idu od kraja Giardina prema/kroz Kaštanjer, znaju se koristiti i stariji nazivi, posebice kod starije populacije, pa za Zadarsku ulicu neki će još reći Ljubljanska.

Isto je tako i za pojedine objekte, za školu Stoja stariji će žitelji reći Vladimir Gortan, za Kaštanjer Ivo Lola Ribar, a za Šijanu Neven Kirac. Za zgradu gdje danas djeluje Filozofski fakultet Sveučilišta Jurja Dobrile mnogi i dalje govore Pedagoška akademija, a za zgradu kod Pattinaggija, gdje djeluje Muzička akademija, mnogi i dalje govore bivša Viša ekonomska. Tako je nekima vrtić u Ulici Rižanske skupštine, koju i dalje (skoro) svi zovu Rižanska, poznatiji kao vrtić "Ivan Jadreško". Spar je za neke (bivša) Billa, a Konzum u Šijani (bivši) Mercator, a Crodux (bivši) OMV. Previše bivših. Tko zna kako će biti u budućnosti?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini