PIŠE ZVJEZDAN STRAHINJA

Povijesni dragulj s buvljaka

(Dejan ŠTIFANIĆ)

(Dejan ŠTIFANIĆ)


Svaka roba nađe svog kupca. Ono što je za jedne smeće, za druge može biti biser; što je nekome krama, drugima je vrijedna starina. I tko je jednom posjetio nedjeljni sajam u Rojcu, a to nije shvatio, bolje da nije ni dolazio.

Na parkiralištu pred Društvenim centrom izjutra se nedjeljom okupljaju trgovci, prodavači, sakupljači, kramari… Izlažu svoju robu, rabljene aute, korištene alate, iznošenu konfekciju, izraubane igračke, potrgane kablove, islužene baterije, zastarjele mobitele…

Zlobnici bi rekli da je to buvljak za sirotinju, no ovdje se okupljaju, zbog kupnje ili druženja prije nedjeljnog ručka, ljudi raznih slojeva i interesa. Nađe se tu i neka vrijedna knjiga, ručke starih komoda neophodnih za obnovu namještaja, raskošne harmonike, održavane bicikle…

Rojc je i zadnja nada za pronalazak nekog davno proizvedenog djela mehaničkog sklopa. Ali činjenica je da je tu gomila predmeta koju bi većina bez razmišljanja samo bacila u kontejner ili zapalila. Trgovci, s druge strane, znaju da svaka stvar samo čeka svog kupca.

Nedavno je i naš kolega na parkiralištu Rojca za male pare kupio većini neprivlačnu i skroz prašnjavu religijsku sliku. Nije ga zanimao motiv, već okvir u kojem je prepoznao potencijal kvalitetnog drva.

A kada je sliku Kristove muke izvadio iz stakla i iz rame, s njene je poleđine ispalo više od stotinu godina staro i isto toliko dugo sakrivano pismo.

Na svjetlo dana tako je prvi put izišao papir s crnim rukopisom iz 1882. i pečatom Župnog ureda u Puli!

Pismo je zapravo potvrda, "quitanza", da je izvjesna Francesca Micetich primila 25 fjorina za mjesečno izdržavanje dok joj suprug Pietro službuje na korveti. U potpisu su dva svjedoka, Tomaso Barcich i neki Bassich, nečitko se potpisao i svećenik pa potvrdu od 31. ožujka 1882. ovjerio crkvenim pečatom.

Eto, sasvim neočekivan mali dragulj za ljubitelje pulske povijesti. K tome, slučajno otkrivena "quitanza" potvrđuje i da je drveni okvir dovoljno star da bi dodatno dobio na vrijednosti. Dakle, dvostruk zgoditak za sitne šolde.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of