PIŠE DORIA MOHOROVIĆ

Poštenom vozaču ime je - Sebastijan Puh

Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)

Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)


Napad panike, straha, šok, navala adrenalina. Znoj oblijeva lice, mijenja se boja lica, dlanovi se nekontrolirano vlaže, više puta poseže se u torbu, u stražnji džep, u jaknu. Novčanika jednostavno više - nema. S, dakako, svim dokumentima.

Ovu nevolju valjda je svatko iskusio bar jedanput u životu, a ako je imao sreće, olakšanje je uslijedio kada bi se novčanik pronašao zametnut u automobilu ili u nekom kutku vlastitog doma. Nekad takav ishod izostane, s većim ili manjim financijskom gubitkom. Nervi, bar nekoliko njih, trajno odu u svakom slučaju.

No, postoji i treća, najhumanija opcija. Jedan 85-godišnji pulski umirovljenik, kako smo pisali proteklog tjedna, u svom je novčaniku imao nemali iznos - pet tisuća kuna. Nakon što je podignuo mirovinu i ušteđevinu u banci, svoju torbicu s većim iznosom zaboravio je na sjedalu gradskog autobusa. No, naknadno je pronađen u busu, a pošteni nalaznik bio je vozač Pulaprometa Sebastijan Puh, koji je vratio umirovljeniku njegov novčanik. Istina je da svaki autobus ima čak pet kamera, ali to ne umanjuje vozačevu profesionalnost.

U posljednje vrijeme zaredalo se više ovakvih slučajeva u našem gradu, većinom s pozitivnim ishodom, što služi na čast svakom pojedincu kojemu je suosjećanje jače od golog interesa, dobrota jača od, iako prikrivene, krađe.

Nema veće sreće nego kada vašu izgubljenu stvar pronađe poštena i moralno odgovorna osoba. Posebno ako je ta stvar za vas od jako velike vrijednosti, odnosno ako to znači da ćete ipak imati što jesti idućih mjesec dana. U ovom slučaju, gubitak od pet tisuća kuna to bi svakako značio.

Čini se u priči važnijim odgoj i kultura, a ne nužno imovinsko stanje. To potvrđuju i primjeri diljem svijeta u kojima bi beskućnici vraćali pronađeni novčanik s većim iznosima. Priča o dobroti i poštenom nalazniku svakako potiče empatiju, poštenje i brigu za drugoga, a pritom svoj čin čini primjerom, kojeg će se osoba, u dvojbi vratiti li ili ne novčanik, možda ipak sjetiti. Taj novac ipak nije naš.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini