PIŠE BORKA PETROVIĆ

Posljednje putovanje profesorice Onorate

Onorata Biletić-Kalčić (Privatni arhiv)

Onorata Biletić-Kalčić (Privatni arhiv)


Legendarna profesorica povijesti Onorata Biletić Kalčić, iako u kasnim 80-im godinama, bila je toliko vitalna i životna da je vijest o njezinoj smrti sve šokirala, posebice njezine brojne učenike, generacije koje je odgojila u pulskoj Gimnaziji. Odgajala ih je za život, znala su s ponosom isticati "njezina djeca", koja su s njome obišla cijelu Europu i upravo zbog nje zavoljela putovanja. Sve ih je poznavala i pratila i nakon što su izašli iz školskih klupa: liječnike, odvjetnike, profesore, režisere, gdje rade, njihovu djecu... Danas odrasli i uspješni ljudi rado su joj otvarali svoja vrata. Bila je na njih iznimno ponosna.

Ona je pak sama proputovala svijet uzduž i poprijeko, nema zemlje u kojoj nije bila, u nekima i po nekoliko puta. O svemu mi je znala pripovijedati dok smo godinama, barem dva, tri puta tjedno, čekale autobus iz Štinjana u grad. Dolazila je rano, uzimala padelice s ručkovima koje su joj pripremili i već se idućim autobusom vraćala u grad.

Uvijek je bila vedra, nasmijana, voljna ispričati odakle se vratila i gdje planira putovati za koji mjesec. Kina, Vijetnam, Tunis, Maroko, sve europske zemlje, Amerika… Nema gdje nije bila. Uvijek puna pozitivnih dojmova. Nekoliko sam je puta nagovarala da sve to ispriča i našim čitateljima, ali je odbijala. "Ma, što će netko čitati gdje sam ja bila", samo bi se nasmijala i nastavila s pričom o tome gdje planira uskoro ponovo otputovati.

Puno je pričala i o svom Štinjanu, prisjećala se njegovih prvih mještana, od kojih mnogi više nisu među nama, gdje je bila čija kuća i tko u njoj sada živi. Čudila se kako se izgradio i sada malo koga poznaje. No, svi su znali tko je ona - o profesorici Onorati pričalo se s puno poštovanja. Pričat će se i dalje, ostat će vječna u sjećanjima svojih gimnazijskih đaka, čiju je školu pohodila gotovo do posljednjeg trena prepričavajući u zbornici uspomene iz nastavničkih dana. Sretno vam posljednje putovanje profesorice Onorata.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater