PIŠE ZVJEZDAN STRAHINJA

Pogled dolje u Puli glavu čuva

(Z. STRAHINJA)

(Z. STRAHINJA)


Staro pravilo kaže: Želi li se bolje (u)poznati grad, mora se držati glavu gore i gledati svijet oko sebe. Puno je detalja na pulskim fasadama, zanimljivih arhitektonskih elemenata, otisaka vremena koji pričaju pulske priče... No, istina je i da je ponekad opasno Pulom hodati uzdignute glave.

Onaj koji pogled diže previsoko na Kaštanjeru, na primjer, riskira da ugazi u pseći izmet. I pritom ne samo da bi mogao unerediti obuću, već postoji potencijalna opasnost i da se oklizne o taj izmet i tresne na nogostup. "Kako da hodam uzdignute glave i promatram grad, kad bih mogao zapeti za odbačeni namještaj na trotoaru", odgovorio bi nam i dežurni gradski cinik. I ne bi mu mogli proturječiti kad smo upravo nedavno snimili krupni otpad, nekakav kauč ili komad kreveta, nehajno odbačen na pločnik u Zadarskoj.

A da se može buljiti u pod i izbjegavati razne komunalne zamke pješacima i pritom nešto naučiti o povijesti svog grada, pokazali su nedavno Puljani okupljeni oko jedne povijesne Facebook grupe, objavljujući fotografije metalnih vodovodnih i kanalizacijskih šahtova iz austrougarskog i talijanskog doba u "našem" asfaltu. Jedan sasvim običan, neupadljiv na sebi nosi natpis "K.u.K.M.L.W.B. Pola" i odmah je po dva slova "K" (iza kojih se skriva car i kralj) jasno da je izrađen prije 1918. godine. Na jednom pak piše "Trinkwasser", treći nosi natpis "Kurz Ritschel&Henneberg Wien". Imaju i sliku šahta s natpisom "Acqedotto Comunale J. Rosenthal" i "Acquidotto Comunale idrante Impresa Barone de Schwarz". Eto ga i "Impresa Sospisio Pola".

Dakle, neki od tih šahtova stari su barem sto godina, i otkrivaju koliko je Pula u tim prvim desetljećima 20. stoljeća bio grad napredne komunalne infrastrukture. Je li moglo tada biti odbačenog otpada na ulici? Ne znam, ali je fascinantno da taj metal i dalje obavlja svoju funkciju toliko godina nakon isteka garancije i propasti država i režima. A gdje se nalaze ti šahtovi, pitate? Nećemo reći, otkrijte to sami, prošećite i upoznajte svoj grad.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom