PIŠE VANESA BEGIĆ

Ples za sunce

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Ilustracija (Pixabay.com)

Ilustracija (Pixabay.com)


"Susjedo, imate li što turista? Ja nemam ništa, i ako ćemo gledati po prijavama, meni će ova godina biti slaba, ako se netko neplanirano ne zaleti."

 

"Mislim da do početka sedmog ništa, možda krajem šestog."

Komentiraju tako dvije susjede u jednom pulskom kvartu, specifičnom po turistima i apartmanima, ovogodišnje kišne turističke (ne)prilike.

Razgovora o turizmu i turistima – i kada ih ima i kada ih nema – ne nedostaje. No, u iznimno kišnim danima, kada gotovo i da nema trenutka bez kiše, što bi turisti tu radili? Istina, nije sve u moru, suncu, ležaljkama, plaži i noćnom životu, a što se klime i temperatura zraka, a i mora tiče, svaka je godina bitno različita.

Nekada se čak i oni zimogrozni mogu okupati u morskome plavetnilu početkom lipnja pa sve do druge polovice rujna, a nekada je rujan toliko kišovit da je potrebno uključiti grijanje. Međutim ove su godine sasvim pobrkani lončići što se vremena tiče, pa treba na neki način nadomjestiti klasičnu zabavu i preokupaciju za turiste.

Istina, turisti mogu razgledavati spomenike kulture i vrijedne izložbe. Pa na koncu, koliko se u čitavom svijetu putuje upravo zbog spomenika kulture, crkvi, izložbi, postoji taj kulturni turizam. I premda veliki broj ljudi niti ne zna koji se muzeji nalaze u njihovom rodnom gradu, prilikom posjeta drugog grada ili države, obvezno posjete sve spomenike kulture, sve muzeje, izložbe, želeći se stopiti s gradom. I na taj bi se način mogao provesti jedan kišni dan.

Druge mogućnosti? Prkositi kiši i svemu unatoč nastaviti razgledavanje? Možda niti to nije loša opcija za one odvažnije. Šetati po trgovačkim centrima? Gledati televiziju u hotelskoj sobi ili apartmanu?

Možda bolje to nego se baviti kućnim poslovima, odnosno kako za koga. Možda otplesati kakav ples za sunce.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of