Piše oriana španić

Plave brajde

Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Vinova loza baca prve pupove. Vrijeme je za rezidbu. Na tržnici kupujem macet kraćih bekvi. Kora vrbe koja se u narodnoj medicini žvače jer djeluje poput analgetika. Sadržava salicin, spoj sličan aktivnom sastojku aspirina.

Rođena sam Šijanka i dok su roditelji bili živi imali smo brajde. Šijana je bila periferija Pule. Uvijek se u vinogradu kraj trsa sadila škalonja, a na kraju reda smokve, vinogradske breskve i stablo, dva vrbe.

O Vrba! Srečna, draga vas domača, kjer hiša mojega stoji očeta. Pjesma Franca Prešerna koju sam prvi put čula u sklopu slovenskog kulturnog ljeta na Valovinama. Franc Prešern i stihovi pjesme "Vodeni duh" na kutiji cigareta Filter 57. Ekonomska škola u Puli smještena je u nekadašnjoj Ulici Franca Prešerna.

U dvorištu je stajala velika, emajlirana kada u kojoj su se namakale bekve i miješao likvid. Modra galica, gašeno vapno i voda. Uvijek prisutan strah da se ne zgori lišće bez obzira što se sve vagalo i znali su se omjeri. Bakrena makina za škicati brajde i mih za sumporati. Brajde su se plavile na daleko.

Kade odavno nema, od brajdi je ostalo par trsa muškata. Modru galicu zamijenilo je ručno skidanje bolesnog lišća.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater