PIŠE ZVJEZDAN STRAHINJA

Pješak brži i od skutera


Prije dva smo tjedna objavili tekst o sve većem broju električnih romobila u Puli, koji po zakonu ne smiju na cestu, već im je mjesto - gle apsurda - među pješacima.

Napisali smo i da su tihi, brzi, dakle i opasni, na što su se dobro nasmijali neki čitatelji na društvenim mrežama očito smatrajući da nikakva opasnost od takvih neozbiljnih vozila na dva mala kotača ne prijeti. I još smo ga jurilicom nazvali?

A eto, imao sam prilike prije dva dana voziti od Partizanskog puta preko Ulice 119. brigade za brzim čovjekom na električnom romobilu - čovjek visok, krupan, naprosto šiška prema gradu. Prateći ga na sigurnoj udaljenosti (jer mi ta njegova dva kotača ne ulijevaju povjerenja u stabilnost kolikogod elegantno izbjegavao ležeće policajce) izmjerio sam mu na ravnom dijelu brzinu od točno 60 kilometara na sat! A to je brzina, barem po propisima, nedostižna i mopedima i manjim skuterima. To su brzine, da se ne lažemo, koje sasvim sigurno većina naših biciklista nikada nije dosegla. No, ipak je biciklima mjesto na cesti, a romobilima među pješacima?

Dakle, prekoračili smo, i vozač romobila i ja u automobilu, ograničenje brzine od 50 km/h na pulskoj obali. No, on je u dvostrukom prekršaju, jer romobili pa ni ovakve električne jurilice, nisu poznate hrvatskom prometnom zakonu, i nemaju što tražiti na kolniku. Njima je mjesto u pješačkoj zoni - romobili se ne smatraju vozilom, a vozači su tek pješaci!

I dok smo pičili obalom 60 km/h stigli smo do semafora na pješačkom prijelazu kod veslačkog kluba. Na semaforu, vrag bi ga znao zašto, upaljeno crveno svjetlo za vozila, a zeleno za pješake kojih nema. Ja sam zakočio, vozaču romobila to nije bilo ni u primisli - samo je onako visok i plećat bacio pogled lijevo i desno, uvjerio se da pješaka nema i nestao bez usporavanja. Istina, treba reći da se ni vozači nekoliko automobila iz suprotnog smjera, kad su vidjeli da crveno gori bez razloga, nisu zaustavili pred pješačkim prijelazom.

Srećom po pješake, oni sa svojim autima neće smjeti na Forum, u Flanatičku ili na tržnicu, dok će visoki vozač romobila sa svojim bolidom tek tamo biti na domaćem terenu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater