PIŠE MIRJANA VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Pitanje svih pitanja

Otkrivanje spomenika Mati Parlovu (Snimio Dejan Štifanić)

Otkrivanje spomenika Mati Parlovu (Snimio Dejan Štifanić)


Sve oči uprte su u siluetu koja se nazire ispod bijelog pokrova koji će se svakog trenutka otkriti. Konačno je stigao i taj čas. Tkanina je skliznula s glatke brončane figure. Umjesto pljeska i uzdaha oduševljenja, tajac. Puležani su prekjučer na Korzu dugo piljili u skulpturu Mate Parlova, a zatim su se tiho, bez riječi, razišli. Neki od njih sjeli su u kafić koji vodi Matin sin Matko i u nevjerici vrtjeli glavom.

- Pa liči li vam ovo na Parlova?

To je bilo prekjučerašnje pitanje svih pitanja. Mnogi su, naime, iako je više puta najavljeno suprotno, još uvijek gajili mrvu nade da će se ispod platna iznebuha, nekakvim čudom promoliti Matin mišićav torzo u pripijenim hlačicama, uzdignutih šaka u rukavicama i lice s karakterističnim naglašenim jagodičnim kostima.

Od svega toga nije bilo ništa. Izronila je profinjena, stilizirana figura sportaša, lagano naglašene ljevice, upravo onakva kako je to nadugačko i naširoko lijepo objasnila povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner. Naposljetku, takav nježan brončani Parlov u umjetničkoj interpretaciji Marije Ujević Galetović doista fizički sliči Parlovu iz mladih dana, što se moglo na licu mjesta usporediti budući da se iza kipa cijeli dan vrtio film iz Matinih najsjajnijih boksačkih trenutaka.

- Ovo bi mogao biti i Tesla, zaprštalo je po društvenim mrežama.

Zašto su neki Puležani toliko bijesni zbog ove skulpture? Što bi, recimo, bilo da je u Puli osvanuo kip poput Kožarićevog Matoša u Zagrebu? Pa ni skulptura Jamesa Joycea na Portarati, izuzmemo li špicast nos, ne sliči previše piscu, pa nije bilo bijesnih reakcija.

- Joyce Puležanima ne znači ništa, kao što ni Joyceu Pula nije značila ništa, ponudio je objašnjenje jedan građanin. Mate je ipak njihov sugrađanin, Puležan, prvak kojeg obožavaju i zato su vrlo osjetljivi, kaže on.

Jedna dizajnerica smatra da je kiparica u formiranju glave vjerojatno slijedila određen kompromis jer nije pribjegla stilizaciji kojom je oblikovala sportaševo tijelo. Puljani će se, kaže ona, naviknuti. Trebat će im vremena da ponovno prihvate Parlova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom