PIŠE Vanesa BEGIĆ

Pilica i Volarizza

Veruda Porat (Arhiva Glasa Istre)

Veruda Porat (Arhiva Glasa Istre)


Nazivi pulskih kvartova, plaža, šetnica i drugih površina oduvijek su zanimljivi široj javnosti. Neki dan se na društvenim mrežama pojavila rasprava o tome kako se zove, odnosno kako se nekada zvao zaljev gdje je sada Marina Veruda, a s jedne strane u pozadini Veruda Porat i Plinara.

Pojedini sugrađani koji su se tamo jednom davno kupali, vele da se to zvalo Pilica ili Pelica, a zaljev je u jednom dijelu karakterizirala plitka voda. Je li je to bilo samo razgovorno, nismo saznali, jer u literaturi se navode uglavnom samo toponimi za brdo iznad Marine Veruda.

To šumovito, gotovo neprohodno brdo iznad Marine Veruda službeno se zove Rudjan, a to je ime zabilježeno i na raznim kartama grada.

Camillo De Franceschi tijekom povijesti navodio je i ime Volarizza. Moguće je i da se zaljev zvao Volarizza pa je onda to iskrivljeno s vremenom u Pilica.

U literaturi se nalazi i ime Monte Volaria, a svojedobno je Attilio Krizmanić, vrsni poznavatelj toponomastike i toponomije, naveo i imena Rudiglioni - od čega je, pretpostavlja se, došlo do imena Rudjan - pa i Contratta Rudiglioni, Monte delle Gallie, ali i napisano u inačici Monte delle Galie, pa čak i Monte Volarija, baš tako napisano.

Na Wikipediji se pak navodi da se Marina Veruda nalazi u Verudskom kanalu smještenom na jugu Pule između poluotoka Verudele na zapadu i Rudjana, odnosno Pješčane Uvale na istoku. Marinu Veruda sa sjevera ograničuje Nova Veruda, s istoka Dolinka i Vintijan, s jugoistoka Soline i Vinkuran, a sa zapada Verudski kanal.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater