PIŠE LARA BAGAR

Parking na Marsu

Ilustracija (Snimila Tea Tidić)

Ilustracija (Snimila Tea Tidić)


Muka po parkingu, tako nekako izgleda svakodnevna situacija u potrazi za parkingom u Puli. Parkinga ni za lijek, ni zimi a još manje ljeti. "Moja parkirna kuća, moji snovi", mogao bi biti naziv tragikomičnog pulskog mjuzikla. A on izgleda ovako: u Puli je kao i u ostatku Hrvatske stanovnika sve manje, ali vozila sve više jer gotovo svaki punoljetni član obitelji danas ima automobil. U sezoni je to puta 10, ako je sezona dobra.

A svi rentaju stare stanove izgrađene u vremenima kada je u Puli bilo manje automobila nego stanova. I gdje sada parkirati kada nema parkirne kuće koja se godinama, možda bolje desetljećima obećava?

I tako svatko gleda da se uvali svoj autić na bilo koji milimetar. Grad je odlučio tome stati na kraj. Pločnik je za pješake, majke s djecom, zaključili su prije nekoliko dana i stanovnike koji su nepropisno parkirali na Monvidalu i u centru grada ispod Montezara odlučili "upozoriti" cifrom od 300 kuna.

U redu je što Grad brine za svoje pješake. Toliko mu je stalo da građani hodaju po trotoaru pa preporučuje stanovnicima da parkiraju na Marsovom polju prema Valdebeku ili na Mandraču prema Velom Vrhu. Time zapravo Grad pokazuje suosjećanje ne samo prema pješacima, već i brigu za cjelokupno zdravlje svojih građana. Primjerice, netko s Monvidalala, prema preporuci gradskih otaca, parkira na Marsovom polju i onda lijepo par kilometara s vrećicama u ruci pješači do kuće i tako natrag. Kakav fitness, kalorije se troše. A zimi u hodu cirkulacija toliko proradi da kada dođeš u stan ne moraš paliti grijanje. A plin je opako poskupio, kao i struja i još će više, tako da Grad time pazi i na budžet građana. Lucidno. Kada je, na primjer, malo dijete u pitanju, onda je potrošnja kalorija dupla, a ušteda na grijanju još veća jer će se roditelji još više ugrijati pa će se morati grijati samo dječja soba.

No, priča je puno šira. Recimo, građani koji stanuju u blizini Pattinaggia koji su jučer dobili "upozorenje" od 300 kuna, mogu birati kojim stranom krenuti na parkiralište- Mandrač ili Marsovo polje. Tako će se prošetati gradom i podržati inicijativu - Dođi u grad. A možda je ipak netko jednostavno pao s Marsa na glavu na Marsovo polje?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini