PIŠE BORKA PETROVIĆ

Pametna Pula

Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Famozni GDPR ili Opća uredba o zaštiti podataka štiti naše privatne podatke, ali novinarima nemalo smeta. I to već neko vrijeme. Nekada, kada smo pisali o gradskim stipendistima, dobili bismo njihova imena i prezimena, što studiraju i mogli smo "izreklamirati" te mlade i pametne ljude iz našega grada. Sada se oni, europske uredbe radi, skrivaju iza šifri.

Ipak, ne mogu odoljeti napisati barem koji redak o našoj pametnoj mladosti. Pa makar bez imena.

Naši mladi, vidljivo je iz liste na stranicama Grada Pule, studiraju po cijeloj Hrvatskoj, ali i svijetu i to s odličnim rezultatima.

Tako se, pod šiframa, skriva i student ili studentica koji stomatologiju u Zagrebu završava s prosjekom od famoznih 5,0, a njega/nju u stopu s istim prosjekom slijedi student/ica Filozofskog fakulteta.

Mladi stipendisti u Zagrebu završavaju i medicinu, pravo, informatiku, medicinsku kemiju, veterinu, PMF, geodeziju… Školuju se za edukacijskog rehabilitatora, grafičara, likovnog umjetnika, psihologa ili kineziologa, sanitarnog inženjera, bibliotekara, arhitekta…

Svakako je zanimljiv (bio je na listama i lani) stipendist ili stipendistica koja već četiri godine studira međunarodno poslovanje u Milwaukeeju, najvećem gradu američke savezne države Wisconsin, ili onaj/ona koji studira na četvrtoj godinu biologije na nizozemskom sveučilištu Wageningen. Nadajmo se da će se jednoga dana naši mladi stručnjaci vratiti rodnom gradu.

Netko, pohvalimo se našim mladim sugrađanima, studira kazališnu umjetnost na engleskom sveučilištu Worcester, a netko modni dizajn i to, ni manje ni više, nego u Londonu!

Prvu godinu međunarodnih odnosa brucoš ili brucošica upisala je u engleskom gradu Coventryju, a treću godinu drame netko završava u Hampshireu, grofoviji na južnoj obali Engleske u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Svima im želimo puno sreće i da postanu vrsni stručnjaci u onome što su sami odabrali studirati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater