PIŠE Borka PETROVIĆ

Pajasena ti!

PALME KOD PIETASA, RIVA, PULA, 22.04.2020. SNIMIO MILIVOJ MIJOSEK

PALME KOD PIETASA, RIVA, PULA, 22.04.2020. SNIMIO MILIVOJ MIJOSEK


"Pajasena ti", uskliknula sam nekidan želeći izraziti vlastito čuđenje na priču sugovornika, a pritom ne prostačiti. No, čuđenje sam zapravo izazvala sama, jer nitko nije shvatio što sam htjela reći. Kako i bi kada je cijela priča, koja se odvijala u mojoj glavi, krenula još ujutro u autobusu gdje sam prisustvovala razgovoru dvije (su)putnice.

Jedna od njih, ona starija, mlađoj je ukazala na "lijepa stabla" koja su narasla uz cestu od kružnog toka na Velom Vrhu sve prema mostu. Čak je izrazila želju da si istoga zasadi u vrt. E, na to nisam više mogla šutjeti i morala ih upozoriti kako to nije neko obično drvo. To je pajasen!

One su me i dalje gledale u čudu, sve dok nisam krenula pojašnjavati da je ovo listopadno drvo jedno od najinvazivnijh biljnih vrsta u svijetu i bilo bi bolje da se u Istri nikada nije pojavilo. Ali jest, i širi se posvuda. Godišnje proizvede više od 300 tisuća sjemenki koje izrazito lako kliju. Biljka se širi i nespolno, širenjem izbojaka. Brzo raste, a zanimljivo je da nema prirodnih neprijatelja. Ukoliko ne vjerujete meni onda ćete sigurno Centru za invazivne vrste jer ni oni za ovu biljku nemaju lijepe riječi.

Negativni učinci pajasena su, navode na svojim stranicama, višestruki: on izlučuje otrov koji sprječava rast drugih biljaka u blizini. Njegovo lišće i kora su otrovni pa može uzrokovati dermatitis u ljudi i životinja te izazvati alergijske reakcije, a ima i negativne ekonomske učinke jer njegov snažan korijen oštećuje cjevovode i kanalizaciju, rubnjake, građevine. Ukloniti se može samo uz posebne metode. Jer ako ga se, primjerice posiječe, pajasen raste sve brže. Ako se negdje nalazi skupina starih stabala, ne smijemo ga posjeći jer to može izazvati pravu ''eksploziju'' izbojaka korijena na površini.

Jel' vama sada jasnije zašto sam toliko razmišljala o pajasenu, ali i brojnim palmama koje smo po Puli zadnjih godina izgubili i svim drugim autohtonim vrstama koje će jednoga dana, pred naletom ove i sličnih invazivnih vrsta, naprosto nestati. Pa, pajasena mu!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini