PIŠE Vanesa BEGIĆ

Otočić bogate povijesti


Fratarski otok je za Puljane asocijacija na ljeto, ljetovanje, kampiranje, more, plaže, lijepe trenutke, no, otok Veruda, kako glasi službeni naziv, ima i dugačku povijest, premda je sada viđen samo kao mjesto za ljetovanje i za dječje kampove.

Kako je napisao poznati povjesničar Andrej Bader, krajem 15. stoljeća tu je bila crkva sv. Marije i samostan gdje su bili dominikanci iz Dalmatinske provincije, a najstariji poznati likovni prikaz crkve sv. Marije je iz 1521. godine. Riječ je o portulanu, rukopisnoj pomorskoj karti, turskog admirala Piri Reisa. Godine 1681. poznati pisac Prospero Petronio u "Memorie sacre e profane dell'Istria", spominje i jedinstveni kip Bogorodice koji se čuvao na velikom oltaru.

Na otoku je zadarska franjevačka provincija u 18. stoljeću osnovala samostan sv. Marije, koji je zatvoren 1806. godine za vrijeme Napoleonove vladavine. Od tada je otok Veruda poznat i pod nazivom Fratarski otok. Iz današnje perspektive, kada je Fratarski sinonim za ljetne ferije, turnire u odbojci te ljetno kino na šugamanu, tko bi rekao da taj otočić nosi tako bogatu povijesti. Bader također piše da je na otočiću bio smješten hospicij i sanitarna kuća Casello di sanita' pokraj koje su brodovi u dolasku morali pristajati. Dakle, svojevrsna karantena.

Recimo i da je ovaj otok bio tema jednog diplomskog rada te područje interesa za nekoliko povijesnih eseja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum