PIŠE BOJAN ŽIŽOVIĆ

Oslobodimo Pulu!

Oslobođenje Pule (Foto: Istarsko povijesno društvo)

Oslobođenje Pule (Foto: Istarsko povijesno društvo)


Ušli su u naš grad partizani i oslobodili ga od okupatora. Bilo je to 4. svibnja 1945. Nije ovo nikakav prigodničarski tekst već puko podsjećanje na povijesnu činjenicu. Pritom valja istaknuti i da je jugoslavenski antifašizam bio usko povezan s komunističkim pokretom, odnosno partijom. Zapravo, bili su jedno. Danas nas, pak, razni udesno nakošeni povjesničari uvjeravaju da su svi komunisti, odnosno antifašisti bili zločinci. To bi značilo, vodeći se njihovom logikom, da su Pulu, Istru, Hrvatsku oslobodili zločinci. Ti su zločinci potom izgradili tvornice, ceste, željeznice, hotele… Pula je još jednom u svojoj bogatoj povijesti procvjetala.

No, nikada se to cvjetanje u Puli nije dugo zadržalo. Grad opet izgleda uvenulo. Ne onako kao nakon Drugog svjetskog rata, kada je veliki dio stanovništva prebjegao u Italiju i kada je Pula bila izranjavana bombardiranjima, ali se može reći da je ozbiljno ofurena. I nije samo Uljanik uzrok. Iako se posljedice propasti brodogradilišta svakako osjećaju. Pula godinama tone. Ne doslovno poput Venecije, već metaforički. Može se tu krivica prebacivati na mitologiju, na nesretno zlatno runo zakopano ispod Arene, na Kolhiđane, stare Grke, ali zapravo jedini i isključivi krivci smo mi, građani. Mi smo zaspali i dopustili da netko drugi razmišlja umjesto nas. Jer demokracija, barem u našem slučaju, čini građane lijenima. Svake četiri godine izlazimo na izbore i biramo one koji će voditi naš grad. Između tih izbora - spavamo. I prolazimo kroz grad plašeći se vlastitih sjena koje se neobično lome po oštećenim fasadama.

To me podsjetilo na onu legendarnu izjavu pročelnika Giordana Škuflića, koji je u raspravi o Muzilu, gdje mu neki stavovi nisu bili po volji, rekao: "Vi zaboravljate da je određen broj ljudi izabrao ovu gradsku upravu." Time nas je samo podsjetio u kakvim vremenima živimo. U četverogodišnjim ciklusima, od izbora do izbora. Za sve ostalo tu je dubok san. Možemo li još jednom osloboditi ovaj grad, ovaj put od nas samih?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater