PIŠE Lara BAGAR

Optimizam na mala vrata

Ilustracija (snimio M. MIJOŠEK)

Ilustracija (snimio M. MIJOŠEK)


Dva stola i četiri stolice uz pulsku katedralu spremno je - za goste. Čekaju sezonu u, naravno, reduciranom, prozračnijem izdanju. Desetak metara dalje priprema se terasa dobro uhodanog sezonskog restorana. U Prvomajskoj ili Ulici Sergijevaca mala su vrata otvorile instant turističke trgovine jeftinom kineskom robom. Neki trgovci kao da nisu shvatili novo normalno, i dalje prodaju bulimične turističke artikle bez identiteta. Kao da su cijepljeni od dobrog ukusa.

Ali, o ukusima se ne raspravlja, bitno je da optimizam u gradu ulazi među ugostitelje, trgovce, galeriste - na mala vrata, doslovno. Polako i oprezno pripremaju se za sezonu koja, u kakvom god izdanju bila, bit će spasonosna. Stoga i dvije turistkinje koje su u ljetnom izdanju, u laganim majicama bez rukava prošetale među još uvijek zakaputanim Puljanima, bile su kao neki dašak ugodnog vjetra.

Bude nadu, baš kao i portuni koji se pretvaraju u dućane. Jedan je već izložio svoje slike, drugi ruksake. Nekada su te "portunske trgovine" stvarale averziju kod lokalaca, no sada je to naznaka da možda sa suncem stižu i bolji dani. No, kažu da i turizam više neće biti kao što je nekada bio, a to znači ni turist više neće kupovati što i prije. Možda da trgovci ipak malo promisle o ponudi? Možda bi bolja bila maskica na, primjerice, amfiteatar. Autohton suvenir. Uostalom, amfiteatar svojim oblikom podsjeća na osmijeh. Osim toga i štiti - 2 u 1, suvenir i zaštita. Eto besplatne ideje. Možda prođe… na mala vrata.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of