PIŠE Borka PETROVIĆ

Odakle Havaji u Puli?

(Arhiva)

(Arhiva)


Nekada naši čitatelji trebaju našu pomoć, a nekada mi njihovu. Tko zna zašto se plaža na Verudeli, u blizini nekadašnjeg hotela Park, sada Arena Park Plaze, zove Havajska, Havajka ili Havajsko, kako je neki još zovu?

Upitao me to neki dan jedan dobar poznanik, ali mu nisam znala odgovoriti. Kako Google sve zna, pokušala sam doći do odgovora, ali sam našla samo ono (pre)očito - plaža izgledom podsjeća na havajske plaže pa se tako i zove. No, tko joj je i kada dao ovakav naziv, i kako to da se u Istri zadržao ovakav naziv, ostaje nepoznanica.

Pa krenimo redom. Kako sam pronašla, zaokružena uvalom Procipina, plaža Havajka ili Havajska plaža podsjeća na neku tropsku plažu do koje će rijetki doći. Ipak, nalazi se tu, u Puli i jedna je od popularnijih plaža. Očarava ljepotom, a pogodnosti koje ima dodatni su bonus. Plaža se skrila u procijepu između stijena, šljunčana je i jako lijepa. Na nju se dolazi zidanim stepenicama, iznad kojih se nalazi šetnica i prateći objekti. Lijepo ozidan zid, obložen kamenom, daje dodatnu dozu ugođaja, navodi jedan od turističkih booking siteova.

Jedan drugi portal navodi zanimljivost koja baca novo svjetlo na ime ove plaže. Kako tvrde, ova plaža na poluotoku Verudela ime je dobila radi - valova. Tako triprabbits.com upravo ovu plažu navodi kao jednu od pulskih zanimljivosti, dodajući da je Havajka jedna od najpopularnijih plaža u Puli, posebice za mlade zbog visokih valova te je po tome i dobila ime.

Opisuju je kao prekrasnu šljunčanu plažu koja ima postupan ulaz u more, a postoji i linija granice kupanja te je idealno mjesto za obitelji s malom djecom koja se bez brige mogu zabavljati u plićaku. Oni koji su željni adrenalina, u blizini mogu pronaći mjesta koja će im zasigurno odgovarati jer je tu puno visokih stijena s kojih mogu skakati u bistro more.

I na stranicama Arena Hospitality Group ova plaža nosi ime "Havajsko" bez posebnih pojašnjenja zašto. Zna li netko više od ovoga?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater