PIŠE BORKA PETROVIĆ

Od požara do požara

Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


U nedjelju, 24. veljače 2008., izgorjela je u potpunosti Osnovna škola Veli Vrh. Prizori zgarišta bili su strašni. Učenici su, nakon podstanarstva, dobili novu, skupu "dizajnersku" školu. Teška čak 66 milijuna kuna prozvana je arhitektonskim remek-djelom. Za one koji se sjećaju, tu se trebao izgraditi i bazen, no on je, negdje po putu, ispario.

Nova je škola, ma koliko skupa bila, u nekim stvarima bila lošija od stare montažne zgrade, izgrađene samodoprinosom građana. Iako lijepa, ubrzo je počela pokazivati i svoje manje lijepe strane. Zidovi i podovi ubrzo su popucali, učionice su prokišnjavale, a pokazalo se da velike staklene stijene nisu primjerene školi, ili podneblju.

Učenici tako, čim zagrije, u razredima moraju sjediti pod klimom pa nova škola ima puno veće troškove od onih koje su smještene u starim austrougarskim zgradama.

U nedjelju je buknula zgrada Osnovne škole na Verudi. Na svu sreću, promptnom reakcijom građana i vatrogasaca škola je spašena. Navodno je požaru kumovala baklja bačena na krov. U slučaju škole na Velom Vrhu nikada se nije doznao krivac.

Spominjala su se "čudna društva" koja su se okupljala oko škole u večernjim satima, no slučaj nije nikada do kraja osvijetljen i nije se doznalo tko je krivac za požar. Ta osoba i dan danas živi s teškom tajnom. Na svu sreću, osim materijalne štete, ljudskih žrtava nije bilo.

Hoće li se pronaći krivac za recentnu paljevinu, je li doista riječ o nezgodi (o)bijesne mladeži ili je u pitanju pravo kriminalno djelo, znat će se uskoro. Možda. Glavno je da nitko nije stradao i da nismo trebali krenuti u izgradnju još jednog skupog remek-djela koje to nije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini