GRADSKA ŠTORIJA

O Škatarima i Šikićima

Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Ilustracija (M. MIJOŠEK)


Uvijek se najviše raspravlja o gradskim ulicama, trgovima, usponima, stubama i prolazima. O onim prigradskim daleko manje. U Pješčanoj Uvali, koja doduše nije Pula, već administrativno pripada Općini Medulin, ulice nemaju nazive, nego samo brojeve, tipa I. Ogranak itd.

S druge strane, naselja koja administrativno pripadaju Puli, imaju svoje nazive, ima tu i toponima, a objašnjenja nekih od njih su vrlo jednostavna. Vrtlarska ulica zove se tako već 67 godina, od 1952. godine. Ranije je to bilo, kako je svojevremeno zapisao poznati pulski arhitekt dr. Attilio Krizmanić, Ulica Livade, Via al Prato Grande, Via al Prato te Via al Campo Marzio.

Tako je nazvana jer je i prije 19. stoljeća povezivala niz vrtova u Velom polju, između Medulinske i Premanturske ceste do Lakvere u Škatarima.

Odmah nakon Škatara slijede Šikići, odnosno talijanski Sichici, što je naziv naselja u široj gradskoj aglomeraciji Pule. Toponim se javlja, kako navodi Krizmanić, od kraja XVI. stoljeća, kada izvjesni Šime i Mate Šikić sa svojim obiteljima osnivaju kod Turtijana svoje domove, odnosno na neki način i samo mjesto Šikići. Šikiće sa sjevera ograničuje Monte Turco, s istoka Turtijan, s juga Valdebek, a sa zapada Škatari.

Pisali smo svojevremeno i o porijeklu naziva Monte Turco, koje nije nikada do kraja objašnjeno, bilo je govora da je Turtijan, u povijesnim izvorima napisan i kao Turtiglian, Turtiyan, Tortian, Turcian (Turčan), pa su neki možda malo iskrivili taj naziv i došlo je do pogrešnog povezivanja Monte Turca i Turtijana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of