PIŠE ZVJEZDAN STRAHINJA

O Hrvatima i Srbima

Ilustracija (Pixabay.com)

Ilustracija (Pixabay.com)


- Zašto dobar dio Hrvata miješa žličicom kavu u lijevo, a neki Srbi u desno?

Ovo je pitanje u kafiću na tržnici Veruda postavio jedan penzioner i njime utišao jutarnju žamor brojnih gostiju pod suncobranima.

- Zašto?!, pitali su se svi, neki na glas, neki u sebi, čekajući odgovor i vjerujući da iz načina miješanja kave, u smjeru kazaljke na satu ili suprotnom od toga, mogu doznati koliko su Hrvati slični ili različiti od Srba, u genetskom, ideološkom, kulturnom, političkom ili bilo kojem drugom smislu.

Spomen dvaju naroda, uslijed stalnih nota i prosvjeda iz Zagreba i Beograda, optužbi i svađa u medijima, ustaševanja i četnikovanja na društvenim mrežama i na terenu, nakratko je i na Verudi utišao sve one glasne i bitne rasprave koje se vode ujutro na kavi. Svi su naćulili uši i prekinuli debate o cijeni voća i povrća na markatu pred kraj sezone, o tome hoće li moći poslijepodne boćati na poplavljenom terenu ili o tome može li stečajni plan Uljanika ipak spasiti brodogradnju u Puli… Spominjanje dvaju naroda danas je toliko moćno da prekida svaku po život važnu aktivnost.

- I zašto tako miješaju kavu, i dalje su nestrpljivo gosti kafića čekali odgovor, dok se postavljač zagonetke cinično osmjehivao pa konačno smilovao.

- Zato da bi otopili cukar u kafelu, rekao je i raspršio stvorenu napetost. Neki su se dobro nasmijali, većina ih je bila razočarana forom. No, svi su se mogli osvijestiti da pitanje odnosa Srba i Hrvata u svakom trenutku može skrenuti pozornost javnosti, postavio ga cinični penzioner s Verude ili oni "gore".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum