PIŠE Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Novi temelji


Nakon godina podstanarstva, potucanja po neuvjetnim podstanarskim sobičcima, medicinari su u ponedjeljak položili kamen temeljac nove školske zgrade. Bio je to za njih velik dan. Bez puno pompe, kamena ploča s nazivom škole položena je u rupu na ledini na kojoj je 2016. sravnjena stara škola. Ona je bila u tako lošem stanju da su medicinari iz nje iselili još 2010. i već su puno desetljeće u podstanarstvu. Bit će i nešto dulje jer na novu zgradu moraju pričekati 15 mjeseci, ne bude li probijanja rokova. To je ujedno prva srednja škola u gradu koja se iznova podiže.

U ponedjeljak nije položen samo običan, kameni temelj. Za razliku od mnogih drugih gradova koji za gotovo svaki važan projekt traže pomoć EU-a, raznih fondova, ovdje su leđa podmetnuli svi građani Pule i Istarske županije. Podignut je kredit od 56 milijuna kuna za zdanje koje će imati gotovo dvostruko više kvadrata od prijašnjeg i mogućnost obrazovanja 450 učenika u najmodernije opremljenim učionicama i praktikumima.

Škola će biti najmodernija u Hrvatskoj i, što je važnije, početi obrazovati zubne tehničare i razne laborante, kadar koji na tržištu rada nedostaje. Ovdje se i danas obrazuju dva razreda primalja za potrebe pulske bolnice koja također useljavaju u novu zgradu, u blizini buduće škole. No, nove primalje neće se upisivati jer tolikih potreba na tržištu nema. U Medicinsku školu mogle bi se ugledati i druge obrazovne institucije koje godinama štancaju kadrove iako ih više nitko ne želi. Poput ekonomista koji pune biro rada, pa su prekobrojni postali i oni s visokoškolskom diplomom, kamoli svjedodžbom srednje škole.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini