PIŠE LARA BAGAR

Novi stari grad

(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


"Dođi u grad" - pozivala je nova vlast građane prije nekoliko mjeseci, želeći udahnuti život godinama eutanaziranom centru Pule. Hvalevrijedna inicijativa revitalizacije centra zaživjela je u punom sjaju paljenjem blagdanskih lampica i jednom promišljenom pričom. Doslovno - i bi svjetlo.

Poput mušica, Puljani i ne samo oni, pohrlili su u osvijetljenu Ulicu Sergijevaca ili nekome dražu Prvomajsku. Pod svjetlucavim plaštom i uz glazbu duž cijele ulice padaju selfiji utorkom, srijedom, četvrtkom navečer, a vikendom je krcato poput ljetne sezone. Prizor rijedak poput snijega koji je posljednji put zabijelio Pulu prije 12 godina i koji se i dan danas prepričava.

Tako se već i sada priča o nikad ljepšoj adventskoj Puli. Novi stari grad. Ma kakav Zagreb, u Puli je Advent. U Puli je đir. Željni zabave, Puljani su se konačno ohrabrili, ne boje se vlastitog grada te se vrzmaju po Giardinima, Portarati i Danteovom trgu, novom adventskom lokacijom koja je potvrdila izreku da je manje-više. Mali trg lako se napuni te je u večernjim satima i u danim pandemijskim okolnostima pun toliko da nikoga ne ugrožava.

Opet, gužva daje onaj blagdanski šušur koji je prijašnjih godina nedostajao Puli i koji ipak zahtjevnija Portarata nije mogla u potpunosti postići. Dakle, Danteov za one starije od 18. Za nešto mlađe, odnosno jako male i njihove roditelje špica je u Parku grada Graza, među slatkišima i ringišpilima.

I onda Forum u novom starom izdanju. Kugla je i dalje stara, iako ove godine čestitke nisu na njemačkom a ispod nje nije samo par prolaznika već klizalište koje je podarilo novu vizuru trgu koji bi ovako i onako tužnjikavo bio prazan jer nema dočeka Nove godine. Ovako je trg živ cijelog dana i dobrog dijela večeri.

Gradska vlast je na ledu, tankom, našalit će se netko dok ispija vino u kućicama na Forumu. Ne zaboravimo opet vikend i Kaštel koji svijetli u bajkovitom izdanju. I što se onda događa? Ruta nameće da se đir nastavlja Kanderovom. Ondje je sve po starom. Iako je adventska atmosfera ove godine poput mašne obgrlila grad, fali joj još malo svjetlucave vrpce da zaokruži priču. Jer Kandlerova je za neku drugu publiku. Zona sumraka, mjesto od kojeg bi i Grinch pobjegao. Ondje je tiha noć. Nekome i to odgovara….Valjda!?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum