PIŠE BOJAN ŽIŽOVIĆ

Nova stoka


Za sve je kriv Zagreb. I za Uljanik, i za najvišu cijenu plina u Hrvatskoj koju plaćaju Puljani, i za promašeni Kaštijun, i za visoku cijenu vode, i za to što suci guraju pulski nogometni klub prema Drugoj ligi... Nekada je tu zagrebačku ulogu držao Beograd. Čini se da uvijek postoji neki neprijatelj koji nas bidne Puležane i Istrijane mrcvari, izvlači iz naših takuina zadnje pare, lipe. Iscijedili su nas kao grožđe od kojeg su već napravili i vino i rakiju pa je ostao samo suhi drop.

Država nam je nametnula najvišu cijeni plina, kaže direktor pulske Plinare Dean Kocijančić. Naime, državna energetske regulatorna agencija HERA, prema njegovim riječima, svakom distributeru određuje krajnju cijenu. Ali opet nije jasno zašto Puljani plaćaju najvišu cijenu u Hrvatskoj, zašto je isti plin u slavonskim gradovima jeftiniji i do 35 posto. Pravda se to time da smo među zadnjima dobili novi distributivni sustav, da je bila skupa njegova izgradnja, a to netko mora platiti. Slušajući takva opravdanja i račune na kojima uvijek postoji neka stavka kojom financiramo neku izgradnju, modernizaciju sustava, pitam se što se to promijenilo s nestankom samoupravnog socijalizma. Ne plaćamo li ovoj državi poreze, gradovima prireze da bi nam bila osigurana osnovna infrastruktura?

I kad misliš da ne može gore, onda Kocijančić zabije čavao još dublje time što nas podsjeti da će investicije u plinofikaciju biti vraćene tek 2030., što znači da ćemo najskuplje račune plaćati još punih 11 godina. Ali ni tu nije kraj, jer Kocijančić ne zna hoće li nakon tih 11 godina računi uopće pojeftiniti. Naime, tada će distributivna mreža biti stara već 20 godina pa će je trebati modernizirati. I tako unedogled.

Ne postoje tu ni Zagreb, ni Beograd, ni Istra, ni Pula. Postoje građani koji zaslužuju normalnu državu, regiju, normalne gradove. Zato ne pušim to stalno prebacivanje krivnje. Jer državni i lokalni političari ne vide građane, već krave koje stalno muzu sve dok toliko ne razvuku vime da moraju stado zamijeniti novom stokom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini