PIŠE MIRJAN RIMANIĆ

Nikad već škavac

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)


Prije nekoliko dana posjetio sam svog majstora i umjesto na njegovom radnom mjestu u radionici našao sam ga pred njom, gdje u spremnik ugurava najlone. Kad sam se približio vidio sam da su svi spremnici za otpad pred radionicom dupkom puni i kako svom silom nastoji i u ovog posljednjeg nastoji ugurati veliki najlon.

Na pitanje, kako to da su svi spremnici punu, zar ih "Usluga" ne prazni, odgovorio mi je kako spremnike obično prazne jednom tjedno. No, ponekad se dogodi da ne uspiju, jer kako su mu rekli vozači kamiona u koje se prazne spremnici ne uspiju sve obići prema predviđenom rasporedu.

To je zbog toga što je otpada za pokupiti puno više nego se planiralo. To je žalosna činjenica jer se otpad gomila u radionicama i oko njih ometajući tako normalan rad majstorima.

Radionice su, doznajem, spremne platiti i češći odvoz otpada, ali se, očito, to ne može izvesti i uskladiti s potrebama na terenu. Kako je, mom majstoru, odgovorno s njegovim je otpadom dodatni problem jer "Metis" ne preuzima najlone, odnosno PVC, pa se i "davatelj usluga prikupljanja otpada" u ovom slučaju našao u teškoćama. Poznat je problem s prikupljanjem i zbrinjavanjem PVC otpada, ne samo u našoj županiji već i u širem okruženju.

No, to se ne bi trebalo odraziti na one koji uredno odlažu takav otpad u za to namijenjene spremnike. To se na njih nebi trebalo odraziti i iz razloga jer uredno plaćaju sve troškove za koje su zaduženi na ime zbrinjavanja otpada.

Zašto? Zato jer onaj koji podmiruje troškove ugovorene usluge ima pravo da se ta usluga izvrši onako kako je i ugovorena. To što je, recimo Kina, iz razno raznih razloga obustavila uvoz otpada nije problem onoga koji uredno razdvaja i plaća otpad, već onoga koji nije u potpunosti i cjelovito uspostavio sustav zbrinjavanja otpada. Zahvaljujući tomu: "Nikad već škavac", zaključuje moj majstor.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini