PIŠE Zvjezdan STRAHINJA

Ni strankinje više ne mirišu na kokos

(Duško MARUŠIĆ ČIČI)

(Duško MARUŠIĆ ČIČI)


- Kako možete reći da je pomidor domaći kad uopće ne miriše, čujem gospođu u raspravi na tržnici.

- A da možda skinete masku, protupitanjem je provocira prodavačica.

- Evo, jesam, ali i dalje ne miriše, uporna je gospođa.

- Bit će da je vama, šjora moja, krenula korona pa nemate njuha, matirala je prodavačica sugovornicu s druge strane pulta. S ovakvim podbadanjima morat ćemo naučiti živjeti jednako kao i sa zarazom u našim redovima. Preko podbadanja možemo prijeći, ali ne i preko protuepidemijskih mjera. Jednostavno moramo usvajati nove navike da bi si olakšali život u zajednici.

Lako je nama nedruštvenima držati se distance, mi se s njima samo vraćamo na tvorničke postavke, ali kako će oni druželjubivi i stalno željni tuđe pažnje? Lako je i nama introvertnim prihvatiti i masku, jer ona nas i skriva od dosadnjakovića, ali kako će oni drugi kroz masku istresti na okolinu svoju negativnu energiju i žuč koji ne mogu držati u sebi? Od svega je ipak najteže prihvatiti da atraktivne strankinje više ne mirišu na kokos iz krema za sunčanje, nego na dezinficijense, a da je u pekarama miris jutarnjeg kruha nadjačao odurni miris medicinskog alkohola.

Morat će sa zarazom naučiti živjeti i oni naprasiti koji ni do sada nisu poštivali tuđi prostor i mir na prvom jutarnjem espressu. Na pamet mi pada prošlotjedna situacija kada se jedan stariji Puležan sa susjednog stola uporna dizao na noge i gurao preko ostalih gostiju da bi se raspravio s društvom dalje niz terasu. Nije to stvar ni preporuka Stožera, nego bon-tona. Gurao mi je lakat u lice, prstima prijetio preko moje kave, zajapuren udisao dim moje cigarete, narušavajući i epidemiološke mjere i moj osobni integritet. Dva pristojno upozorenja je prečuo, ali odglumljen glasni kašalj, nalik kašlju poodmaklog stadija tuberkuloze, nije mogao ignorirati. Uplašio se čovjek korone, skočio, pokupio svoje stvari i odjurio iz kafića bez pozdrava i završene rasprave. Tek tad smo se mogli vratiti distanci i kavi s aromom dezinfekcijskog gela.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini