piše vanesa begić

Neprocjenjivo


Stanovnici jednoga grada možda su, zbog praktičnih razloga, više fokusirani na negativne činjenice i aspekte življenja u njemu, na komunalne probleme, redove u bolnicama, nedostatak parkirnih mjesta, na pitanja zašto se ovdje kopa ili ono ne napravi, popravi, zašto su fasade zapuštene, zašto to nije kao u...

No, oni koji tu žive povremeno, privremeno u dužim ili kraćim vremenskim intervalima, taj grad doživljavaju posve drukčije. "Bila sam u puno gradova, diljem svijeta, vidjela sam jako lijepe i jako ružne stvari. Znam da kod vas nije idealno, toga nema nigdje, ali možete biti jako sretni, sve je nadohvat ruke, možete ići od centra grada do mora pješke bez problema, i koliko mjesta za kupanje", veli recentna stanovnica Pule pridošla iz jednog velikog europskog grada. Ističe da niti ne shvaćamo koliko smo sretni što je priroda tako blizu gradskog središta.

I druga sugovornica tvrdi da bi se svi koji se na nešto žale trebali provesti malo vremena okruženi sivilom velikih talijanskih industrijskih gradova, gdje se cijeli dan juri s jednog kraja na drugi i teško se susresti na spontanoj kavi na nekoj lijepoj lokaciji kao što je Forum, ili nakon posla prošetati Lungomare, makar brzinski, prije obavljanja drugih poslova. I usput pojesti divlje kupine, proći kroz vrtove, ići otrčati brzinski đir po Verudeli dok su djeca na slobodnim aktivnostima.

Možda onaj tko ima stalnu mogućnost to činiti, ne cijeni te prednosti grada, nego gleda samo ono što ne valja, i to mu je glavna preokupacija. Istina je da povremene stanovnike ne muče toliko te komunalne teme. A neke su stvari stvarno, poput najupotrebljenije riječi na društvenim mrežama, neprocjenjive. Kao u reklamama. Za sve ostalo tu je.... Bip!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini