Piše Vanesa BEGIĆ

Brdo luksuznih apartmana

Marina Veruda (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Marina Veruda (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Reci mi gdje živiš i reći ću ti… povijest ulice, kvarta, kraja. Dakako, ploče s nazivima ulica navode tko su ili što su bili ti junaci, lokaliteti, bitke, mjesta, pojave po kojima je neka ulica dobila ime. A tu je dakako uvijek i puno toponima.

Toponima koji su više ili manje poznati, razjašnjeni. Iako je, na primjer, Veruda jedan od najpoznatijih i, po mišljenju naših čitatelja, jedan od najpoželjnijih kvartova za živjeti, o porijeklu te riječi se ne zna puno, uvijek se navodi da je to drevni toponim, a od toga imena "izvedeni" su i pojmovi Verudele, Nove Verude te otoka Veruda, odnosno Fratarskog otoka.

No, nedaleko od Verude, kod Tehnomontove marine, ono brdo koje će postati središte luksuznih i skupih apartmana, ima svoje ime, i to s (raznim) objašnjenjima.

U raznim kartama grada, navedeno je kao Rudjan, a davno je sada nažalost pokojni pulski arhitekt Attilio Krizmanić na jednome predavanju kazao da Rudjan dolazi u biti od Rudiglioni ili Contratta Rudiglioni, što je moglo biti i ime obitelji koja je nekada davno tu živjela. U povijesnoj literaturi nalazimo i na podatak da je Camillo De Franceschi to područje nazivao Volarizza. Taj je naziv, pisali smo svojevremeno, potom iskrivljen u Pilica ili Pilizza.

Inače, za ovaj lokalitet u literaturi je navedeno i ime Monte Volaria, Monte delle Gallie, Monte delle Galie, Monte delle Galere, Monte Volarija…

Iako je to prije bilo uglavnom samo (teško) prohodno šumsko područje, sada će netko dubljeg džepa imati tamo i adresu, koja će glasiti Rudjan, Volarija, Monte delle Galere ili možda nekako "turističkije".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini