PIŠE MIRJANA VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Nedjeljna pečenka

Ilustracija (Pixabay.com)

Ilustracija (Pixabay.com)


Ovih se dana u javnosti vodi polemika o tome treba li zabraniti rad nedjeljom ili ne. Neposredan povod bila je odluka HDZ-ovog Stožera civilne zaštite RH, neprikosnovenog autoriteta i vladara, da se radi zaštite stanovništva od koronavirusa nedjeljom zabrani rad svim trgovinama osim kioscima, pekarama i benzinskim pumpama. Na strani zabrane rada su i sindikati, koji pak tvrde da se odluka ove vrste ne može provesti tek tako, vrhunaravnom odlukom Stožera, već ona mora biti utemeljena u zakonu.

Sve se to zbiva u izbornoj godini, pa je mnogima, koji su inače za zabranu rada posljednjeg dana u tjednu, zasmetalo što je očito riječ o političkoj predizbornoj odluci te pogodovanju desnoj struji i kleru koji to duže vrijeme zagovaraju. Ali nije to ništa novo, niti je to hrvatska izmišljotina. Zlobnici bi rekli da HDZ priziva doba trule Jugoslavije, kad su blagajnice nedjeljom odmarale.

Sedamdesetih godina 99 posto trgovina živežnih namirnica u Puli nedjeljom nije radilo. Trgovačkih centara nije bilo. Subotom su se kupovale dvije štruce kruha za cijeli vikend. Kruh tada nije bio isti kao danas jer je jedna štruca težila jedan kilogram. Danas jedva dobiješ 400 grama za otprilike jednaku količinu novca. U centru grada nedjeljom je bila otvorena Puljankina prodavaonica preko puta starog autobusnog kolodvora, i to samo do 13 sati.

Vjerojatno je skraćeno radila i Vesna na Korzu. Ostali dućani bili su zatvoreni. Tad je u njima bilo puno vrsta jogurta. I ne samo u njima, nego i u Mljekari. Pulskoj. Na policama Puljanke preko puta starog autobusnog kolodvora mogao si kupiti Mljekarine jogurte i mlijeko u najlonskoj vrećici koje je bilo najjeftinije, ali se moralo prokuhavati, što se nekim domaćicama nije sviđalo jer bi mlijeko učas prekipjelo i zakorilo se na šporetu. To je domaćicama zadavalo dodatan posao. Onda je izmišljena okrugla staklena pločica debela dva centimetra koja se umetala u mlijeko i sprečavala da prekipi.

Nedjeljom se, jer je bila neradna, stizalo i prokuhati mlijeko, i očistiti šporet iz kojeg se širio miomiris pečenke. Obilne, zasitne, nedjeljne.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum