PIŠE Zvjezdan STRAHINJA

Ne dirajte Vidikovcu njegov Spomenik!

arhiva

arhiva


Baš hoće pomaknuti Spomenik na Vidikovcu, koji je krajem 1970-ih izradio Gualtiero Mocenni, da bi na križanju Voltićeve i Rizzijeve napravili još jedan kružni tok. I baš su dobili građevinsku dozvolu za to, i baš im je autor dao suglasnost na trajno izmicanje Spomenika. Zar za jedan običan kružni tok?!

        Pa ako i Mocenni pristaje na to da Spomenik smeta, onda bi se bar Vidikovčani generacije iz 1970-ih i oni mlađi morali tome suprotstaviti i stati u obranu lokacije i digniteta Spomenika. Jer se sa "Spomenikom Puli", kako se službeno zove, a za nas je on uvijek bio Spomenik s velikim "S", i raslo i odrastalo i nije lijepo se sada nabacivati njime negdje gdje neće smetati ili gdje će smetati manje. Na njemu se žmirilo, lovilo, tuklo i ljubilo, ljuljalo i skakalo s elastičnih "paluba". Na Spomeniku su se razbijali strahovi od visine i kvartovskih nasilnika, nadmetalo tko se do koje razine može popeti. Spomenik je na Vidikovac dočekivao i ispraćao generacije i generacije djece, omladine, radnica i radnika, penzionera…

Spomenik u Voltićevoj, tamo gdje se križa s nekadašnjom Oreškovićevom i nadomak bivše Pupinove, primjer je umjetničkog djela koje je idealno saživjelo s kvartom, kao rijetko koja novija instalacija u prostoru. Što je naspram njega, ponosnog i postojanog na zelenoj površini, jedan obični i geometrijski sterilan kružni tok u asfaltu? I zar ih, uostalom, nemamo dovoljno? I zar su baš svugdje opravdali svoje prometno postojanje? I zar nema nekog prioritetnijeg raskrižja od ovog za igranje investicijama?

Spomenik je tu, što se naše generacije tiče, oduvijek, otkako je kvarta. I drag nam je uvijek bio, i metalno-siv i obojan u sivo, i kad je bio narančast, i crven i sada kad je plav. Sve mu dobro stoji: i djeca na vrhu, i starice u sjeni, i galebova govna na kosini, i temeljna boja brodske oplate, pa i ova boja mora. Spomenik Puli se zove, ali smo ga uvijek doživljavali kao spomenik brodu i Uljaniku. U ovom gradu više za brodograditelje mjesta nema, nema mjesta izgleda ni za Spomenik. Samo asfalt, prometni znakovi, bijele linije, kružni tokovi… Kao neki gradski okovi!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater