Izmještanje

UMJESTO ROĐENDANA DELOŽACIJA Nakon punih 40 godina na jednom mjestu seli se Spomenik Puli. Doznajte koja će mu biti nova lokacija i zbog čega to nije dobro

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA

Da će premještanje 20-ak metara dalje biti kompleksan posao, ukazuju i podaci iz teksta u Glasu Istre otprije 40 godina: Spomenik Puli, inauguriran 7. rujna 1979., s postamentom je težak čak 35 tona! Konstrukcija je visoka 6,6 metara, a složena je od 85 komada otpadnog brodograđevnog lima

 Nakon punih 40 godina ogromne dizalice morat će i opet podizati i pomicati Spomenik Puli autora Gualtiera Mocennija na Vidikovcu. Uvjet je to da bi počela gradnja kružnog toka na križanju Rizzijeve i Voltićeve ulice, što iz gradske uprave najavljuju već za sljedeći tjedan.

- Izmještanje spomenika sukladno je projektu izrađenom u suradnji s autorom, na poziciju 20-ak metara od postojeće, unutar iste zone u odnosu na prometne površine. Radove će izvesti izvođač koji je dobio posao gradnje rotora, poduzeće Cesta, u sklopu pripremnih radova koji uskoro počinju. Bitno je naglasiti da će u izmještanju spomenika sudjelovati i sam autor, poručili su iz gradskog Odsjeka za informiranje.

Savršena geometrija

Ta udaljenost od 20-ak metara smješta spomenik bliže okolnim zgradama, "trojkama", pa će spomenik u njihovoj sjeni još manje doći do izražaja, za razliku od vremena kada je postavljen i kada je dominirao krajolikom.

Kako je ljetos na sjednici Gradskog vijeća naveo Giordano Škuflić, pročelnik za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu, trajno premještanje spomenika u neposrednu blizinu kompleksni su radovi, kojima treba pristupiti studiozno i oprezno da se ne bi oštetio vrijedan spomenik. Da je to zaista složen posao, ukazuje i tekst Glasa Istre prije 40 godina u kojem stoji da je Spomenik Puli, inauguriran 7. rujna 1979., s postamentom težak čak 35 tona! Konstrukcija je visoka 6,6 metara, a složena je od 85 komada otpadnog brodograđevnog lima. Spomenik je to gradu, isticao je često Mocenni, istaknuti milanski kipar i slikar rođen u Puli. Ali i zbog tog lima, geometrije oštrih bridova nalik pramcu i razina nalik palubama broda, građani su ga više doživljavali kao spomenik brodogradnji, s kojom je Pula - barem je tada bila - neraskidivo povezana. Zato su ga mnogi kolokvijalno zvali Spomenikom brodu.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum