PIŠE Zvjezdan STRAHINJA

Naš čovjek Fran Mihaljević


Proteklih je mjeseci ime Fran Mihaljević, u kontekstu naziva Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu, u medijima spominjano gotovo jednako često kao i imena velike četvorke Beroš, Markotić, Božinović, Capak. Da, klinika koja nosi ime osnivača suvremene infektologije u Hrvatskoj, u doba koronavirusa igrala je ključnu ulogu i naravno da "Dr. Fran Mihaljević" nije silazio s usana televizijskih voditelja.

Ali otkuda nam još zvoni to ime: Fran Mihaljević?!

Pa gotovo svaki dan prolazimo pored ploče u Laginjinoj ulici podignute njemu u čast prije 43 godine! Tu na zgradi, pored spomen-ploče preporoditelju i borcu za narodna prava dr. Matku Laginji, odmah do frizerskog salona nalazi se i ploča Mihaljeviću. Jer, u istoj zgradi gdje je Laginja živio i radio, Mihaljević se rodio.

"Prof.dr. Fran Mihaljević (1900 - 1975) liječnik i istaknuti znanstveni radnik, osnivač infektologije u Hrvatskoj, rođen je u ovoj kući 7. I. 1900. Ovu spomen ploču podižu Skupština općine Pula i Infektološka sekcija Zbora liječnika Hrvatske 26. V. 1977. godine", piše na kamenoj ploči s profilom doktora u metalu.

Franu Mihaljeviću djed se doselio u Pulu iz Gorskog kotara, tu mu se rodio otac, a 1900. i on, da bi u njegovoj sedmoj godini obitelj preselila u Trst i tamo živjela sve do talijanske okupacije.

Mihaljević i Laginja tu su, jedan do drugoga, u ulici kojom svaki dan prolazimo, ali ne gledamo, osim što zavirujemo u izloge i trčimo za svojim poslom i brigama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater