PIŠE MIRJAN RIMANIĆ

Naprid naši kolejani!

(Mirjan RIMANIĆ)

(Mirjan RIMANIĆ)


O minulom blagdanu Bogojavljenja ili Sveta tri kralja u Kaldiru i Gologorici kolejani su po tradiciji obilazili domove svojih sumještana i čestitali im Božić i Novu godinu. Ritual se po tradiciji ponavlja, ali ovogodišnji će se kolejani u Kaldiru pamtiti po smjeni generacija. Naime, debitantski su nastup kao kraljevi ove godine imali Marko Bertoša i Josip Štefanić. Marko je sin Željka Bertoše, kralja Baltazara, a Josip Štefanić zamijenio je na kraljevskoj dužnosti oca Ivana.

Prve kolejane pratio sam 1995., a tada su kao kraljevi, doduše bez kostima, za papirnatom zvijezdom petokrakom hodali Marčelo Štefanić, Gverino Bertoša i Tercisio Laganis. Kasnije su se u ulogama kraljeva pojavljivali Marčelo Štefanić, Ivan Štefanić i Josip Štefanić - Pino. Ovogodišnja kraljevska postava nastupila je u sastavu Željko Bertoša, Marko Bertoša i Josip Štefanić, a zborovođu Davora Fera zamijenio je Danijel Bon. Prateći kolejane već četvrt stoljeća veseli me što sam svjedočio smjenama kraljeva i zborovođa, a posebno mi je drago da se to u organizaciji i samom kolejanju nije osjetilo. Svjedočio sam i drugačijim slučajevima kada su se događanja gasila zbog zamora pokretača i kada su zbog kojekakvih razmirica i trzavica, događaji koji su najavljivani kao tradicija, naprasno prekidani. Srećom kolejani su prevladali nekoliko izmjena glavnih aktera i generacija sudionika. To je već tradicija. To što već pola stoljeća koledvaju svjedoči da su doista ušli u tradiciju i što je najvažnije, a to je da Kaldir voli, cijeni i poštuje svoje kolejane.

Posebno veseli kada među kolejanima vidimo mlade, a oni su ti koji će nastaviti tradiciju. Stoga Kaldirce, a pogotovo mlade, treba pohvaliti što danas, kada se iz pomodarstva prihvaćaju nekakve nama strane kvazi tradicije, ustraju u njegovanju običaja i tradicije svojih djedova i što će nas i ubuduće svake godine, uoči Bogojavljenja, pjesmom i šalom uvoditi u Novu godinu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater